Какво да очакваме от “Претендентите” на Лука Гуаданино със Зендая

Всеки, който е гледал най-популярният филм на Лука Гуаданино – “Призови ме с твоето име”, няма как да не пази запечатана в ума си сцената с прасковата. В “Претендентите” праскова няма, затова пък двамата главни герои от мъжки пол хапват банани и дълги хрупкави бисквити. Да, говорим за секс.
И секс в “Претендентите” определено има – би било грехота да отсъства при положение, че Гуаданино разполага със Зендая в цялата й харизматична прелест. Именно героинята й Таши Доналдсън е механизмът, задвижващ постоянното разместване, напасване и заплитане в любовния триъгълник между нея, Арт Доналдсън (Файст) и Патрик Зуайк (О’Конър).
Очакванията за романтичен филм обаче трябва да бъдат оставени пред киносалона – романтика в “Претендентите” няма. Това всъщност е история за съперничество, тенис, приятелство, власт, секс, секса като начин да държиш властта и тениса като метафора на състезанието, което представлява живота ни.
“Тенисът не е просто спорт – той е връзка”, казва Таши на Арт и Патрик в деня, в който се запознават. Тя е на 18 – бляскава, красива, голямата надежда на американския тенис. Арт и Патрик са приятели от 12-годишни, които имат злополучието едновременно да се влюбят в Таши.
Кого от двамата ще избере тя? Зависи в кой момент от историята ще надникнем. Филмът е разказан в дълга поредица от ретроспекции, които ни мятат напред-назад в отношенията между тримата герои, като конфигурацията в тях постоянно се променя.
Постоянно обаче ни връща в настоящия момент – финален мач на турнир от сериите “Чалънджър” в Ню Йорк, където Арт и Патрик се изправят един срещу друг повече от десетилетие, след като пътищата им се разделят заради Таши.
Сега тя е г-жа Доналдсън – съпруга на Арт, майка на детето му и негов треньор. Отдавна е изоставила мечтата за собствена тенис кариера, провалена от неприятна контузия. Затова пък е прехвърлила всичките си амбиции върху Арт – амбиции, които той не успява да изпълни.
Патрик също не е прокопсал особено в живота – преминал 30-те, той е принуден да спи в колата си, когато е на турнири, защото няма пари за хотел. И все още се надява да докаже, че добър тенисист. Дали обаче иска да го докаже на себе си, на бившия си приятел Арт или на бившето си гадже Таши?
Финалът в Ню Йорк се оказва поредният опит Арт и Патрик да си го премерят (шегата е целенасочена). В един момент ни изглежда, че дори вече не ги интересува Таши – яростната битка помежду им надхвърля границите на мъжкото съперничество и преминава в неясната територия на приятелство, в което като че е имало и нещо повече.
Финалът на “Претендентите” пък ни оставя с възможността да изберем собствения си победител – дали това е Арт, който все пак е женен за Таши, Патрик, който отново успява да я съблазни, или самата Таши, на която нито един от двамата не й е достатъчен?
Още две любопитни забележки за филма на Гуаданино: музиката е на Трент Резнър и Атикъс Рос от Nine Inch Nails – адмирации за нея. Както и за Джонатан Андерсън от модния бранд JW Anderson, отговорен за костюмите на филма – Зендая е истински разкош!
“Претендентите” е по кината от 26 април

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Войната на мармаладите - Бъкингамският дворец срещу Меган Маркъл

Царствено ли е да имаш собствена марка мармалади и конфитюри? Оказва се, че да. Или поне на такива мисли ни навежда решението на Меган Маркъл първият продукт от новосъздадения й лайфстайл бранд да е ягодов мармалад. American Riviera Orchard, както се казва компанията на съпругата на принц Хари, ще предлага […]

Subscribe US Now