Какво е общото между Бил Гейтс и кравите

Неведнъж Бил Гейтс е инвестирал и финанси и сили в редица благотворителни инициативи или такива, свързани с екология и опазване на околната среда.
Доста любопитна обаче е последната инвестиция на съоснователя на Microsoft. Този път интересът му е насочен към… кравите. И по-конкретно към газовете, които те отделят.
За целта Гейтс обединява усилия с австралийска начинаеща компания за климатични технологии Rumin8, чиято цел е да намали емисиите на метан, основен “виновник” за който са кравите, пише BBC.
Метанът е най-често срещаният парников газ след въглеродния диоксид. Животни като крави, кози и елени го произвеждат след разграждане на твърдите фибри, получени от тревите, с които се хранят. Естественият процес на ферментация в организма им образува метан, който след това се “изхвърля” от животното.
И ако се чудим дали има алтернатива в храненето на една крава, оказва се, че има. Редица проучвания показват, че животните биха могли да приемат водорасли.
Базираната в Пърт компания вече разработва хранителна добавка от червени водорасли, която спира образуването на газове. В официално изявление компанията обяви, че е получила финансиране от над 12 милиона долара до момента. На първо място благодарение на сътрудничеството на Бил Гейтс, но и чрез подкрепата на главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос и на китайския предприемач и съосновател на Alibaba Джак Ма.
През 2019 г. метанът в атмосферата достигна рекордни нива – около два и половина пъти над количеството от прединдустриалната епоха. Основната тревога на учените, е свързана с прякото влияние на метана върху затоплянето на планетата. Молекулите на метана имат по-мощен затоплящ ефект върху атмосферата дори и от тези на въглеродния диоксид.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Теди Кацарова засенчи Гери-Никол с тази яка дупара СНИМКИ 18+

Теди Кацарова се радва на романтичната си ваканция в слънчев Тайланд, а междувременно снимките й в социалните мрежи предизвикват истински опостушителни пожари. Певицата показа нагледно как си прекарва на райското местенце, където е в компанията на гаджето си. А пищното дупе, което показа, накара мнозина да онемеят и да го […]

Subscribe US Now