Какво общо имат яйцата с Великден

Великден е един от най-големите празници на християнската църква, празник на Възкресението на Исус Христос на третия ден след неговото разпятие. И така, къде обаче се вписват боядисаните яйца във всичко това?
Яйцето е широко използван предмодерен и предхристиянски символ на плодородието и възстановяването. Европейските “езичници” (термин, използван за обозначаване на хора, практикуващи различни нехристиянски традиции) разглеждат яйцата като символ на регенерацията, която идва с пролетта.
Ранните християни заимстват този образ и го прилагат не към възстановяването на земята, а по-скоро към Исус Христос. Това се разпростира и върху новия живот на верните последователи на Христос.
Традицията за боядисване и украсяване на великденски яйца е древна и произходът й е неясен, но се практикува както в източноправославните, така и в западните църкви от Средновековието.
Църквата забранява яденето на яйца по време на Страстната седмица (защото се пости), но пилетата продължават да снасят яйца през тази седмица. Така се ражда и идеята за специално идентифициране на яйцата като яйца на Страстната седмица, което в последствие довежда и до тяхната украса.
Самото яйце става символ на Възкресението. Точно когато Исус се издигна от гроба, яйцето символизира нов живот, който се излюпва от черупката на яйцето. В православната традиция яйцата се боядисват в червено, за да символизират кръвта, която Исус е пролял на кръста, а традицията на оцветяване на яйцата е продължила дори в съвременните светски нации.
В Съединените щати, например, борбата с украсените великденски яйца в Белия дом се практикува от 1878 г., макар и с малко прекъсвания през годините, пишат от Britanica.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Плашат Дениз Хайрула с бой след това изказване за мъжете

Помните ли Дениз Хайрула, която се прочу като любовницата на Христо Сираков, а след това и с участието си в първия сезон на “Ергенът”. Но до целувка с Виктор Стоянов така и не се стигна.  Тези дни тя шокира всички със скандално признание за мъжете, а обидените със сигурност ще […]

Subscribe US Now