Кои са филмите с най-добра музика

Киномани и меломани едва ли биха спорили, че правилният избор на песен може да направи един добър кинематографичен момент страхотен, а пък лошият може да съсипе една иначе прилична сцена. Трябва да признаем – създаването на филмов саундтрак си е отделен вид изкуство.
Lifehacker ни представят селекция с цели 32 от най-добрите според тях песни от филми. Ние пък сведохме подбора до осем от нашите любими – ето кои са те.
“Треска в събота вечер” (1977)
Филмът с Джон Траволта излиза във времето, когато диско музиката е във вихъра си. Тогава Bee Gees са една от най-слушаните групи, а “Треска в събота вечер” се превръща в абсолютен хит. Саундтрак албумът, част от който е парчето “Night Fever”, е сред 10-те най-продавани на всички времена.
“Пурпурен дъжд” (1984)
“Пурпурен дъжд” е името на мюзикъл, на песен и на албум на Принс. В него се съдържат още песните “When Doves Cry”, “Let”s Go Crazy”, “The Beautiful Ones”.
“Топ Гън” (1986)
Въпреки че песента на Berlin – “Take My Breath Away” печели Оскар през 1986 г., друга песен, също част от саундтрака на филма “Топ Гън”, заслужава споменаване. И това е “Danger Zone” на Кени Логинс – енергично парче с нахъсващ текст, част от албума Playing with the Boys.
“Мръсни танци” (1987)
За това колко успешна е песента “(I”ve Had) The Time of My Life”, част от филма “Мръсни танци”, подсказва фактът, че е спечелила Оскар. В комбинация с “She”s Like the Wind” на Патрик Суейзи се получава един от най-запомнящите се саундтраци на 80-те години на миналия век.
“Батман” (1989)
След кратък възход с първите два филма за Супермен, за филмите за супергерои не е добър период, когато Тим Бъртън поема “Батман”. Тогава Принс също се надява на възраждане. Малко по-късно той и Warner Bros. се обединяват, за да бъде създаден саундтракът към филма “Батман” от 1989 г.
“Бодигард” (1992)
Филмът не е считан за класика, за разлика от Уитни Хюстън и песните ѝ I “Will Always Love You”, “I Have Nothing”, “I”m Every Woman” и “Run to You”. Саундтрак албумът към филма “Бодигард” е всъщност третият най-продаван албум за всички времена.
“Криминале” (1994)
Щом чуем за режисираното от Куентин Тарантино “Криминале”, веднага в съзнанието ни изниква сцената с танца между героите на Ума Търман и Джон Траволта. Изобщо целият саундтрак, както и филмът, са едно от ярките културни явления на 90-те години.
“Трейнспотинг” (1996)
За саундтрака на “Трейнспотинг” може да се каже, че е като една своеобразна капсула на времето. В него са включени песни от някои от най-добрите бритпоп групи за времето си, каквито са Blur, Sleeper и Elastica например, но също и вечни песни като “Perfect Day” на Лу Рийд. А пък парчето “Lust for Life” на Иги Поп стана неразривно свързано с филма.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Цитиридис крие тежка лична драма! Оказа се, че баща му е...

Николаос Цитиридис крие тежка семейна драма. Оказа се, че той е отгледан само от майка си, баба си и дядо си и не познава родния си баща, който е грък. Към днешна дата няма никакви роднини, с които да поддържа връзка в Атина, където е роден. “Баща ми няма този […]

Subscribe US Now