Кога ще е коронацията на крал Чарлз

След като погребението на кралица Елизабет и официалният период на траур отмина, започнаха да се появяват новини, свързани с новия монарх на Великобритания. Той обяви първото си официално посещение в чужбина, показа новия си герб, а до края на годината ще влязат и първите монети, и банкноти с неговия образ.
Кога обаче ще бъде коронован крал Чарлз III?
Както почти всяко нещо в британската монархия, и тук става дума за стриктно спазвани традиции.
В последните няколко века тя повелява церемонията по коронацията да се състои около година след същинското встъпване в длъжност. Кралица Елизабет II се възкачва на престола на 6 февруари 1952 г., а коронацията й се състои на 2 юни 1953 г.
Това доста се различава от случвалото се на Острова векове преди това, когато въпросът да поставиш короната на главата си е начинът за елиминиране на останалите претенденти и, съответно коронацията се е случвала по най-бързия възможен начин, припомнят ни от Royal Central.
Първият крал Чарлз е този, който удължава периода между встъпването в длъжност и коронацията. Чарлз I e коронован десет месеца след възкачването си на престола, а наследникът му Чарлз II – единадесет месеца.
Нищо до момента не говори, че и Чарлз III няма да спази обичайната около година пауза преди коронацията. Едно обаче е сигурно – синът на кралица Елизабет вече обяви, че иска церемонията да е по-скромна и да не се пръскат излишни средства за нея.
Според много кралски анализатори новият крал вероятно ще се спре на 2 юни 2023 г. за дата на коронацията си. Тогава се отбелязват 70 години от коронацията на майка му, а подготовката за този юбилей е започнала още преди смъртта на кралицата.
Везните към тази дата накланят още две неща: денят се пада петък, което означава, че по-лесно ще бъде обявен за неработен ден. Освен това рожденият ден на Чарлз следва на 10 юни, което би позволило по-лесна организация на всички тези събития.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Най-голямата грешка, която са допуснали Джордж и Амал Клуни с децата си

Те са една от най-харизматичните известни двойки. Въпреки че се срещнаха в по-зряла възраст, или може би точно заради това, те се превърнаха и в едно от най-стабилните семейства, с което не може да се похвали светът на Холивуд. Джордж Клуни неведнъж е признавал колко е щастлив с Амал и […]

Subscribe US Now