Колко хора под 50-годишна възраст умират след и по време на секс

Сексът има много полезни физически и психологически ефекти, включително намаляване на високото кръвно налягане, подобряване на имунната система и подпомагане на по-добър сън. Физическият акт на секс и оргазъм освобождава хормона окситоцин, така нареченият хормон на любовта, който е важен за изграждането на доверие и връзка между хората.
Но сексът има и тъмна страна. Хората понякога умират по време на или малко след секс. Честотата, за щастие, е изключително ниска и представлява 0.6% от всички случаи на внезапна смърт. И въпреки че има много причини, в повечето случаи се стига дотам, заради физическото напрежение на сексуалната активност, лекарства, отпускани с рецепта (лекарства за лечение на еректилна дисфункция, например), незаконни наркотици или комбинация от няколко фактора.
Рискът от внезапна сърдечна смърт е по-висок с напредването на възрастта. Съдебно-медицинско следсмъртно изследване от Германия на 32 000 внезапни смъртни случая за период от 33 години установява, че 0.2 процента от тях са по време на сексуална активност. Внезапната смърт настъпва предимно при мъже (средна възраст 59 години) и най-честата причина е сърдечен удар, известен също като инфаркт на миокарда. Изследвания на внезапната сърдечна смърт и сексуалната активност от САЩ, Франция и Южна Корея показват подобни констатации.
Не само мъжете на средна възраст
Наскоро обаче изследователи от Лондонския университет St George установяват, че това явление не се ограничава само до мъжете на средна възраст. Проучването, което е публикувано в JAMA Cardiology, изследва внезапна сърдечна смърт при 6847 случая между януари 1994 г. и август 2020 г. От тях 17 (0.2 процента) са се случили по време или в рамките на един час след сексуална активност. Средната възраст, при която умират е 38 години, а 35 процента от случаите са настъпили при жени, което е по-високо в сравнение с предишни проучвания.
Тези смъртни случаи обикновено не са причинени от инфаркт, както се наблюдава при по-възрастните мъже. В половината от случаите (53%) е установено, че сърцето е структурно нормално и внезапен абнормен сърдечен ритъм, наречен синдром на внезапна аритмична смърт или SADS, е причината за смъртта.
Аортната дисекация е втората по големина причина (12%). Това е мястото, където слоевете в стената на голямата артерия от сърцето, доставяща кръв около тялото, се разкъсват и кръвта тече между слоевете, което я кара да изпъкне и да се спука.
Останалите случаи се дължат на структурни аномалии като кардиомиопатия (заболяване на сърдечния мускул, което затруднява сърцето да изпомпва кръв към останалата част от тялото) или на рядка група генетични заболявания, известни като каналопатии. Става дума за мястото, където йонните канали, които пропускат натрия и калия да влизат и излизат от клетките на сърдечния мускул, не работят правилно. Промяната на натрия и калия в клетките може да промени електрическия ток през сърдечния мускул и да промени начина, по който бие. Променен сърдечен ритъм пък причинява недостиг на кислород (миокардна исхемия), това води до внезапен сърдечен арест, при който сърцето спира да бие.
Това ново проучване предполага, че внезапната сърдечна смърт при хора под 50-годишна възраст се дължи главно на синдром на внезапна аритмична смърт или кардиомиопатии. По-младите хора, които са диагностицирани с тези състояния, трябва да потърсят съвет от своя кардиолог относно риска, свързан със сексуалната активност. Но ниската честота на смърт в тези проучвания предполага, че рискът все пак е много нисък, заключват от Science Alert.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

89-годишният старец, който сам си прави къща като от приказките

Един 89-годишен британец построява собствена къщичка, подобна на тази на хобитите, с която дори Билбо Бегинс би се гордял. Но възрастният човек разкрива, че никога не е гледал “Властелинът на пръстените” или “Хобит”. И определено не е направил дома си по модел от филма. Стюарт Грант, който вече е прадядо, […]