Колко важен е оргазмът за мъжкото здраве

Покрай диагнозата на крал Чарлз отново се заговори широко за рака на простата, който е вторият най-често срещан вид рак при мъжете. Добре знаем, че ранната диагностика е най-доброто лечение. Но учените смятат, че има и един начин, по който може да намалим риска от поставяне на подобна диагноза.
Простата е репродуктивен орган, чиято основна функция е да произвежда семенна течност, слъжеща за оплождане на женските яйцеклетки. Именно затова от години учените изследват каква връзка има това функциониране с появата на рак именно на там. Наскоро се извърши обстоен анализ на извършените в последните 33 години изследвания по темата и се потвърди, че редовната еякулация е вид превенция срещу рака на простатата. И тук се включват както сексуалните контакти, така и мастурбацията.
Как точно се случва това все още не е ясно на медицината. Основното предположение е, че с изхвърлянето на семенна течност се отделят и токсини и кристалоподобни структури, които могат да се натрупват в простатата и потенциално да причинят тумори.
Освен това добре знаем, че оргазмът има положителен ефект и върху функцията на имунната система. А една от нейните дейности е да намалява възпаленията в организма. Именно те са и един от водещите рискови фактори за диагностициране с рак. Да не забравям и ползите за психичното здраве и моменталното отпускане от натрупаното напрежение. така се редуцира и рисковият фактор стрес.
И тук идва въпросът колко чести трябва да са оргазмите, за да получим всички тези, ползи, за които говорим. А отговорът на учените от Харвард е, че мъжете, които еякулират 21 или повече пъти месечно, имат 31% по-нисък риск от рак на простатата в сравнение с тези, които го правят между четири и седем пъти. В други изследвания пък се дават далеч по реалистични числа и се говори за поне четири еякулации на месец.
Рядката еякулация в повече случаи е свързана с повишен индекс на телесната маса, нездравословен начин на живот, както и емоционални проблеми – всички те са предпоставки за диагностициране с рак. Освен това се доказва, че по-високите нива на тестостерон не увеличават, а намаляват риска от рак на простатата. И това косвено е свързано и с увеличеното желание за сексуални контакти или мастурбация, пише The Conversation.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Принц Хари и Меган Маркъл ще посетят Нигерия, а въпросителните са повече от една

Странно е, че каквото и да направят принц Хари и Меган Маркъл, то се приема като опит за саботиране, засенчване или имитация на британския кралски двор. Последният пример беше с новия бранд на Меган и мармалада му, който според мнозина напомня продуктите, продавани от Бъкингамския дворец. А най-пресният е от […]

Subscribe US Now