Кралски особи, оцелели след опити за убийство

Британското кралско семейство е може би най-популярното кралско семейство в света. През годините то спечелва репутацията си с дипломатичност, елегантност и стил, и днес мнозина продължават с интерес да следят живота на неговите членове.
Кралските особи обаче си имат както почитатели, така и противници. Именно последните са причината членове на кралските семейства да са ставали жертва на опити за убийство. Ето няколко такива, подбрани от Stars Insider.
Крал Чарлз
Настоящият крал на Великобритания оцелява след опит за убийство през 1994 г., докато е в Австралия за празненствата за Деня на Австралия.
Извършителят Дейвид Канг изразява своя протест срещу отношението към търсещите убежище от Камбоджа в Австралия, като се добира до сцената и стреля с пистолет по Чарлз. За щастие охраната реагира бързо и бъдещият тогава крал остава невредим.
Кралица Виктория
По време на 63-годишното си управление тя става обект на поне седем опита за убийство. Първият такъв е от 1840 г., когато са минали едва три години от управлението ѝ. Докато тя пътува в карета със съпруга си принц Албърт, мъж на име Едуард Оксфорд стреля с два пистолета по нея. За щастие и двата изстрела не я уцелват и двойката продължава пътуването си.
Нападателят е арестуван и обвинен в държавна измяна, но после е признат за невинен поради невменяемост. Той остава в държавната криминална лудница, а в последствие и в болница Broadmoor, преди да бъде освободен и да доживее дните си в Австралия.
Кралица Елизабет II
Също като пра-пра-баба си покойната кралица на Великобритания преживява редица опити за убийство по време на дългото си управление. Най-известният е от 1981 г., когато е на посещение в Дънидин, Нова Зеландия.
Седемнадесетгодишният Кристофър Дж. Луис стреля по нея от петия етаж на офис сграда с открадната пушка 22-ри калибър. Изстрелът пропуска кралицата, която дори не разбира, че е стреляно по нея. Нападателят е арестуван и в крайна сметка осъден за носене на огнестрелно оръжие на публично място. Присъдата му е тригодишна.
Крал Едуард VIII
Кратко е 11-месечното управление на крал Едуард VIII, но е достатъчно дълго, за да му се случи опит за убийство. На 16 юли 1936 г. кралят се връща към Бъкингамския дворец от церемония в Хайд парк.
Тогава мъж на име Джордж Макмеън се промъква през тълпата с револвер. Той хвърля оръжието по посока на краля, но то не избухва. Нападателят е арестуван и осъден на една година затвор. След освобождаването си става известен нацистки симпатизант.
Крал Джеймс I
Често определян като един от най-противоречивите английски монарси, Джеймс I е отговорен за въвеждането на протестантството през XVI век. Той оцелява при опит за убийство през 1605 г., а прочутият католически заговор срещу него е осуетен.
Планът е бил на група католици, които планирали да взривят Камарата на лордовете и по този начин да убият краля. Малко след събитието, което има щастлив за края край, заговорниците са екзекутирани.
Крал Джордж III
Монархът, който превежда Англия през Американската революция и Наполеоновите войни, не е бил харесван от мнозина. Той едва не умира през 1800 г., когато бивш войник на име Джеймс Хадфийлд стреля по него в Кралския театър.
Изстрелът пропуска краля и Хадфийлд е арестуван. Впоследствие е оправдан за опит за убийство поради невменяемост.
Едуард, принц на Уелс
Бъдещият крал Едуард VII е заедно с принцеса Александра на железопътната гара в Брюксел през 1900 г., когато е направен опит за убийството му. 16-годишният белгийски анархист Жан-Батист Сипидо стреля два пъти по кралската двойка.
Един от куршумите одрасква лицето на бъдещия крал, но той остава без трайни наранявания. Нападателят е арестуван и съден, но накрая е оправдан заради възрастта си.
Кралица Елизабет I
По време на религиозните вълнения от XVI век група католически заговорници планират да екзекутират протестантската кралица Елизабет и да я заменят с католическата Мария, кралицата на Шотландия.
Заговорът е внимателно планиран, но така и не се осъществява, защото кодираните съобщения, които заговорниците са си изпращали един на друг, са прихванати от хора, работещи за кралицата. Ключовите заговорници са заловени и екзекутирани, а протестантството е твърдо установено като официална религия на Англия.
Принцеса Ан
През 1974 г. дъщерята на Елизабет II става жертва на заговор за отвличане. Колата ѝ е принудена да спре, тъй като Иън Бол, безработен работник от Северен Лондон, позиционира своя автомобил точно пред нея и излиза с два пистолета.
След борба с бодигарда, нападателят казва на принцесата да излезе от превозното средство. Тя обаче не го направи. В последствие Бол е задържан и изпратен в психиатрично заведение, където остава за неопределено време.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Как да разберем, че нашата котка наистина ни обича

Все повече проучвания и изследвания, провеждани в последните години, доказват, че котките могат да бъдат също толкова силно привързани към стопаните си, колкото и кучетата. Дори нещо повече – те често възприемат хората, които се грижат за тях, като свои родители и се чувстват сигурни и защитени само когато са […]