Москва е затисната под “снеговалежа на века”

Admin

За двата почивни дни в руската столица са паднали 122% от обичайните месечни валежи и многомилионният град е затрупан под “снеговалежа на века”.

На една от измервателните станции от 6 часа в събота за 48 часа са паднали 44 мм воден еквивалент и според прогнозите на синоптиците валежите ще продължат до понеделник вечерта, макар и отслабнали. На много места натрупаният сняг надхвърля 60 см.

Кметът Сергей Собянин разреши днес децата да не ходят на училище и препоръча на московчани да се въздържат от пътуване с личните си автомобили. В Западния военен окръг за разчистване на снега и закъсали автомобили е мобилизирана армията, в Москва са паднали поне 2000 дървета, на летищата в района са отменени над 200 полета.

“Най-мощните за цялата история на метеонаблюдението снеговалежи се стовариха върху Москва и за два дни паднаха 122% от месечната норма, която за февруари е 36 мм”, обясняват от метеослужбата.

Прогнозите са за температури от минус 9 до минус 12 градуса и продължаване на валежите с прекъсвания до събота.

РБК цитира Евгений Тишковец от метеоцентъра “Фобос”, според когото подобно нещо се случва веднъж на 100 години. Още в неделя сутринта той обясни, че в събота са паднали 53% от месечната норма, а в неделя очакват поне още толкова от “мощния балкански циклон”, придружен с виелица, който се комбинира с нахлуването на арктически студ от север.

Предишният рекорд за снеговалежи в Москва е от 1957 г.

Leave a Reply

Next Post

Почина хотелиерът Стефан Шарлопов

На 55 годишна възраст почина хотелиерът Стефан Шарлопов. Той е издъхнал тази нощ в съня си, съобщиха от компанията “Шарлопов груп”. Стефан Шарлопов е роден е на 14 октомври 1962 г. в Бургас. Той е създател на първата частна хотелска верига в България – “Шарлопов хотелс” обединяваща шест хотела в […]

Subscribe US Now