Продължава битката с над 200 пожара в Австралия, десетки са в неизвестност

Продължава борбата с огненото бедствие в Австралия. Само за 48 часа са събрани над десет милиона щатски долара след призива на австралийски актьор за подпомагане на огнеборците в щата Нов южен Уелс. Правителството също обеща 14 милиона долара за борба с огнената стихия. Над 200 пожара изпепеляват гори и домове в югоизточната част на страната, като взеха живота на десетки хора и стотици хиляди животни.

Противпожарната служба в Нов Южен Уелс издаде предпреждение, че неспирните горски пожари, генерират толкова много горещина, че създават собствени климатични системи, включително и сухи светкавични бури и огнени торнада. Пожарите в югоизточната част на континента продължават месеци, предшествани от дълъг период на жега и суша. В момента има над 200 активни горски пожара в цялата страна.

Над 100 000 жители са евакуирани от трите най-критични щата – Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия. Премиерът Скот Морисън е подложен на яростна критика заради неспособността на властите да се справят с бедствието, докато хилядипожарникари и доброволци рискуват живота си, за да спрат огъня.

“Излагаме живота си на риск. Ето как се забавляваме, приятелю, излагайки живота си на риск. Правя го за моята местна общност и хората в Австралия. Не го правя за теб Скот Морисън, не го правя заради някой  в правителството или  парламента.”

Придружаван от силни ветрове и температури над 45 градуса огънят вече е опустошил над 6 000 квадратни километра земя – площ, еквивалентна на територията на Белгия. До момента има 24 жертви, сред тях трима пожарникари, като този брой се очаква да се покачва, защото десетки хора са в неизвестност.

Половин милиард животни са умрели в пожарите, сред които са домашни любимци, добитък и диви животни. Повече от 1200 домове са разрушени. Десетки хиляди домове в Нов южен Уелс и Викотрия в момента са без електричество. В борбата с огъня беше хвърлена и армията.

В столицата Канбера качеството на въздуха е класирано като най-лошото в света, а жителите  са призовани  да не напускат домовете си.

Австралийската авиокомпания “Кантас” отмени полети до и от града за неделя. За днес прогнозата за югоизточната част на Австралия е за малко по-ниски температури и дъжд.

Източник: bgonair.bg

Next Post

Ултраси убиха фен на Ботев в Гърция

28-годишният Тоско Бозаджийски е убитият фен на Ботев в Солун.  Днес около 16:00 часа неизвестен засега автомобил прегази и уби на място фен на Ботев Пловдив, който бе в Солон за вчерашния мач между Арис и ПАОК. Феновете на канарчетата са били нападнати от група ултраси на ПАОК въоръжени с […]