Нещото, което кралицата ще направи за първи път в 70-годишното си управление

2022 г. е важна година за кралица Елизабет. През нея тя отпразнува Платинения си юбилей – 70 години на британския престол, който я направи втория най-дълго царувал монарх след Краля-слънце Луи XIV. Белязана е обаче и от някои затруднения.
Вече няколко месеца 96-годишната кралица се бори с проблеми с подвижността.
Този факт я принуди да делегира редица свои задължения на престолонаследника принц Чарлз. Елизабет обаче е категорична, че няма как да пропусне официалното назначаване на новия министър-председател на Великобритания.
Новият премиер ще бъде избран с гласуване в Консервативната партия в началото на септември, като двамата претенденти са Лиз Тръс и Риши Сунак. Който от тях бъде избран, ще се превърне в 15-ия министър-председател, с който Елизабет работи в управлението си.
Формалната процедура изисква досегашният Борис Джонсън да връчи оставката си на кралицата, а тя да нареди на новоизбрания да сформира правителство и управлява от нейно име. Винаги до сега тази церемония се е провеждала в Бъкингамския дворец или по изключение в Уиндзор.
2022 г. обаче може би ще е първата година, в която кралица Елизабет ще извърши едно от най-важните си задължения – назначаването на премиер, в лятната си резиденция, дворецът Балморал в Шотландия.
Така ни съобщават от The Sun, като се очаква до края на тази седмица Бъкингамския дворец официално да обяви плановете си за церемонията. Източник на изданието обаче коментира, че в момента кралица Елизабет е получила препоръки от лекари да не се подлага на излишни пътувания.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Прецедантът в 70-годишното управление на кралица Елизабет

2022 г. е важна година за кралица Елизабет. През нея тя отпразнува Платинения си юбилей – 70 години на британския престол, който я направи втория най-дълго царувал монарх след Краля-слънце Луи XIV. Белязана е обаче и от някои затруднения. Вече няколко месеца 96-годишната кралица се бори с проблеми с подвижността. […]

Subscribe US Now