Проф. Вучков бил влюбен до уши в Лили Иванова, но тя го отрязала брутално с думите…

На 31 януари любимият на цяла България проф. Юлиан Вучков щеше да навърши 87 години, от които 67 отдадени на остра социална критика, безпощадни политически анализи и коментари от всякакво естество в националните телевизии и печат.

Негов близък от първо лице разказва лакърдии с водещият на култовото предаване “Времена и нрави”. Културтрегерът Ганчо Александров връща лентата на спомените си още през 70-те години на миналия век. Макар и млад, Юлиан обичал да критикува каквото се мерне пред очите му.
Забележки правил дори на звезди като Апостол Карамитев, Ружа Делчева и Гинка Станчева. Не му се сърдели. Най-много се захласвал по Лили Иванова, за която дори предсказал, че ще бъде вечно на сцената. Въпреки това, от време на време, и тя отнасяла по някоя хаплива дума.
Тези СНИМКИ на Лили Иванова зашеметиха мрежата

“Нашите срещи бяха по кафета и заведения. Той умееше да разказва вицове много колоритно. Самата му физиономия излъчваше радост от живота, та като му слушаш смешките, няма как да не се зарадваш. Обичаше израза: “На всяка манджа мерудия”, но твърдеше, че той не бил мерудията, а онази подправка, която прави манджата по-вкусна.

Баща ми беше самодеец в местния театър и организираше пролетни празници. Искаше да поканим професора в журито. Но Юлиан ми отказа с думите: “Няма да дойда, защото аз съм много критичен и сигурно ще кажа остри неща, пък самодейците са особено чувствителни”. Знаеше, че няма да удържи урагана от емоции, които нахлуват в душата му. Беше прям, казваше всичко, без да му пука дали някой ще се обиди.

Мен също ме попиля на няколко пъти. Живеех с една известна софиянка. За да не я излагам, тя ме заведе на шивач – все пак съм селско момче от Павликени, да ми направят хубави дрешки. И какво става?!
Лили Иванова със специален подарък от Румен Радев на Коледа СНИМКИ
Засичаме се с Юлиан в Операта. Аз съм изтупан в черен костюм и една риза, каквато нямаше по магазините, защото всичко беше еднакво – конфекция, нямаш никакъв избор. Цяла София ходеше при Йонка Шивачката, ако иска да е различен.
Вучков видя, че съм накипрен и ме извика настрани. Каза ми: “Този костюм не те прави по-интересен. Хората те зяпат, защото по магазините няма такава стока. По-добре си вземи обикновена бяла риза, вместо тази с финтифлюшки”. Не му се обидих, беше прав. Имаше едно чувство за финес и душата му не позволяваше да нарани друга душа.
Запозна ни тогавашната ми приятелка Милка Недкова, работеше в БНР. Бяхме в кафе “Варшава”, което отдавна не съществува. Юлиан ме питаше за известните родове в Павликени, за съдбата им след 9 септември. Лиана Антонова беше омъжена за сина на д-р Лутевски, богат род, с голяма болница, но след идването на червените тези хора сякаш се изпариха. Синът я беше срещнал в някакъв бар в Русее, пеела сунг.

Обичаше и домашния сладкиш на майка ми, хубавата храна, подредената трапеза. Падаше си по някакви наредени блатове с крем по средата. Татко беше ловец и в нашата къща дивеч и храна не е липсвало. Обичаше зайци и винаги му давахме и за София. Обичаше да гостува, да бъде в сърдечни компании и да бъде душата на компанията”, разказва Ганчо, който артистичния свят на Българя знае като Ганди.
Случи се! Лили Иванова скочи в обятията на Камен Донев и призна, че… СНИМКИ

Дългогодишният ръководител на отдел “Култура” към община Павликени обяснява, че професорът не обичал да говори много за личния си живот. Таял чувствата си, но сякаш леко бил влюбен в Лили Иванова, макар че и куп други знаменитости от женски пол били удостоени с вниманието на колоритния интелектуалец.

Най-много от всичко обичал работата си. Всеки написан сценарии, прочитал и редактирал по няколко пъти. Мислите си оцветявал в различни флумастери. Този свой навик запазил до последните си земни дни, когато също пишел. Обяснявал на Александров, че често преосмисля написаното и се налагало да поправя нещо, защото му идвали и нови хрумки. Вярвал, че човешкият мозък е винаги в полет.

Ганди е щастлив, че приживе проф. Вучков го запознал с един от кумирите му Стефан Воронов. Били на представление, а после седнали да се черпят. Юлиан не пропуснал възможността да даде съвет на актьора с кого да работи и с кого да избягва да има професионални срещи.

След време пътищата им се разделили. Ганчо Александров се прибрал завинаги в Павликени, а професорът завъртял телевизионни предавания в София. Чували се често по телефона, Юлиан имал навика да му се обажда поне веднъж в месеца. Обсъждали различни теми от културата и политиката и толкоз.
Лили Иванова смая панагьорци и предизвика… СНИМКИ

“Но по Лили Иванова как беше прехласнат… Все ме караше да наблюдавам ръцете ѝ, когато пее. В тях имало страхотен финес. Обясняваше ми, че при нея художествената гимнастика се припокрива със сценичното поведение. Не знаех, че е била гимнастичка, той ми го каза.
Обърна ми внимание да забележа как се изпъва цялата и вдига високо ръце – същинска спортистка. Смяташе, че е по-добра от Рита Павоне, макар че Лили проби с нейните песни у нас. Тя направи песента ѝ “Сърце”. Гледахме клипа заедно и Юлиан Вучков все ме караше да обърна внимание как свива ръката си и предава с нея туптенето на сърцето.

Лили му казвала, че любовта съществува само в песните ѝ. Не съм чул да са имали афера, но беше повече от прехласнат по нея. Двамата имаха обща черта – не обичаха да споделят личния си живот с никого.

Юлиан се отпусна да говори на стари години, след като срещна Дианка. Обичаше тишината и градивната компания. На млади години пиеше водка. Бутилката “Столичная” струваше 1,75 лева. Казваше ми: “Колко му е да обърнем две бутилки водка, но ще станем като парцали. По-добре да пием по една-две чашки, колкото за блясък в очите. Иначе хем, ще се напием, хем няма да помним какво сме говорили.
На по-късен етап от живота си въобще спря пиенето. Не знам каква беше причината, но след като навърши 50 години, изведнъж спря да пие. Нито капка алкохол – и така до смъртта си! Не близваше, дори бонбони “Пияни вишни” избягваше”, спомня си още Ганди. Вучков бил заклет враг и на цигарите. Споделял му, че не може да бъде с жена, която пуши – просто дима го побърквал.

Според него професорът имал и известни пророчески данни. Той предвидил и перестройката, и нейният крах. Не очаквал, че след промените и демокрацията нещата щели да се променят, защото виждал, че някои се назначават за милионери, а народът се гласи да бъде изхвърлен зад борда, както и стана. Обедняването на хората и маргинализирането на интелигенцията – учители, лекари, преподаватели, музиканти, преводачи и писатели много го терзаело, пише “Уикенд”.

“Още в първите години на демокрацията той усети какво ще се случи. Хич не беше ентусиазиран. Казваше, че половината в СДС са ченгета и доносници. Той мразеше агентите на ДС, много си е патил от тях в годините на соца. И изведнъж в първите редици на сините митинги видя хора, които са го клепали. А вече в последните си години беше направо сломен. “Не виждаш ли, бе, навсякъде корупция! Ограбиха чудесната ни държава, но и народа ни е виновен, че ги търпи”, казвал професора./show.blitz.bg

Източник: blitz.bg
Next Post

Когато Джил Байдън се целува пред очите на Джо Байдън с друг мъж

Първата дама на САЩ – Джил Байдън стана причина всички да говорят за нея. И то заради една целувка. Не става дума за такава между нея и американския президент Джо Байдън обаче. Джил Байдън всъщност целува съпруга на вицепрезидентката Камала Харис. Това се случва на специално събитие, точно преди речта […]

Subscribe US Now