Прогнозата на Бил Гейтс – колкото радостна, толкова и притеснителна

Бил Гейтс е от хората, които знаят много и са постигнали още повече. Затова и неговото експертно мнение се търси често по различни въпроси за настоящето и бъдещето, свързани предимно с технологиите. А напоследък все повече се питаме до каква степен животът ни ще бъде диктуван от изкуствения интелект, който намира все повече приложения в него.
Вече неведнъж сме чували прогнозите, че някои професии, като например журналистическата, може да останат в миналото и работата да бъде изцяло извършвана от компютри. Според Бил Гейтс обаче, изкуственият интелект няма да оставя хора без работа, а просто ще промени начина, по който работят – за да не трябва да се трудят толкова усилено.
Милиардерът взе участие в подкаста на Тревър Ноа What Now?, в който изказа предположението си, че тридневната работна седмица е възможно да стане реалност в близко бъдеще благодарение на технологиите.
Той вижда това да се случи в общество, в което “машините могат да произвеждат цялата храна и всичко останало” и така на хората няма да им се налага да работят по пет или повече дни в седмицата, за да могат да се издържат. 
Въпреки че създателят на Microsoft вижда трансформация в положителна посока, която изкуственият интелект може да донесе, той не си затваря очите и за потенциалните рискове, ако се използва неправилно и със злонамерени цели. Той прогнозира AI да доведе до промени, които няма да са чак толкова големи, колкото по време на индустриалната революция, но все пак ще е е необходимо служителите да се адаптират към новите условия на труд, предава Business Insider.
Бил Гейтс не е единствената голяма фигура от технологичния свят, която прави подобни прогнози за близкото бъдеще. Изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън наскоро каза, че следващото поколение работници ще има работна седмица от само три дни и половина благодарение на AI. На фона на това предвиждане все повече компании в САЩ и Европа тестват четиридневната работна седмица.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Проблемите за Diddy продължават - още обвинения в изнасилване за рапъра

По-рано този месец рапърът Diddy бе обвинен от бившата си приятелка Каси в сексуален тормоз и изнасилване. Обвинения, които няма да стигнат до съда, защото само няколко дни по-късно двамата се споразумяха. Към момента не е ясно при какви условия и какво е накарало Каси да оттегли обвиненията. Но това не […]

Subscribe US Now