Сода за хляб в прането – как и за какво да я използваме

Содата за хляб е наш верен помощник не само в кухнята, но и в почистването на дома. С нея и с малко оцет можем да изчистим почти всичко. А, оказва се, може да използваме натриевия бикарбонат и като добавка към препаратите за пране. Ето как и защо.
Премахване на миризми
Със сигурност имаме поне една дреха, която колкото и пъти да я перем, все си мирише неприятно. Това най-често се случва с дрехите, с които спортуваме или други, които попиват голямо количество пот. Или пък с тези, които са престояли прекалено дълго влажни, преди да стигнат до пералнята, и сега миришат на мухъл.
За да премахнем неприятната миризма, ни трябва половин или една чаена чаша сода за хляб, която разтваряме в 3-4 чаши вода. Добавяме тази смес с чекмеджето за препарат, по възможност по средата на цикъла за изпиране. Перем на по-висока температура, за да се разтвори напълно. Може и просто да пуснем допълнителен цикъл на изплакване, при който да сложим сместа.
Премахване на петна
Дрехи, които сме изцапали с нещо мазно или оцветяващо, можем да третираме със сода за хляб, преди да ги сложим в пералнята. Важно уточнение е, че е добре първо да ги обърнем от вътрешната страна, за да не попива петното още по-навътре.
Намокряме леко и посипваме със содата. Добавяме малко препарат за съдове или течен сапун. Натъркваме добре (за препоръчване с четка) и оставяме да подейства за 15 минути. Ако петното не изчезне съвсем, повтаряме отново процедурата, преди да пристъпим към сушене, защото то ще го запечата в тъканта.
По-бели дрехи
Ако сме фенове на белите дрехи, със сигурност искаме те да си останат искрящи за по-дълго. Освен да използваме специален препарат за бяло пране, може да добавим смес от 1 чаша сода за хляб, разтворена в 2 чаши вода директно в барабана на пералнята върху прането. Перем на висока температура или спрямо указанията върху дрехите, пише Reader’s Digest.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Крал Чарлз и принц Уилям - бесни на Хари и Меган заради Нигерия

Подобие на кралска обиколка – така много кралски експерти и обикновени хора характеризираха посещението на принц Хари и Меган Маркъл в Нигерия. То се оказа истински триумф за семейство Съсекс, но определено повдигна много въпроси. Хари и съпругата му не са работещи членове на кралското семейство от 2020 г., когато […]

Subscribe US Now