Варна се включи в проект за адаптиране към климатичните промени

Община Варна участва в проект за избор на иновативни мерки за адаптиране към климатичните промени, които могат да се реализират на местно ниво. Той се реализира по програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“, чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Партньорите по проекта са Норвежката асоциация на местните и регионални власти и от Западно-норвежкия изследователски институт, както и други български градове, съобщиха от дирекция „Европейски и национални оперативни програми“ към Община Варна.

 

В първото обучение участваха експертни екипи от Варна и други общини, които работиха по оценка на рисковете от климатичните промени в големите градове, като ефектът на топлинния остров, редуващите се наводнения от обилни валежи и суша с недостиг на вода и градските свлачища. Участниците в онлайн срещата се запознаха с опита на Испания, Полша, Италия и Норвегия, както и с различни методи за анализ на рисковете, с цел оценка на набелязаните възможни решения. Представени бяха реализирани проекти за зелени фасади и покриви, дъждовни градини, градски резервоари за дъждовна вода, градско земеделие и много други. Консултантски екип въведе участниците в методология за анализ на съществуващите стратегически и планови документи и изпълнявани проекти в общините у нас. Следващите стъпки по проекта включват работа на експертните екипи в общинските администрации и няколко общи срещи за дискусии и съвместна работа.  В резултат на това ще бъдат избрани най-подходящите иновативни решения за всяка община, които да се финансират и изпълнят до 2024 г в рамките на този проект. Междувременно се установява и необходимост от осъвременяване на нормативната и правна рамка в сферата на градското развитие, за което ще бъдат подготвени предложения за обсъждане от съответните институции и заинтересовани страни.

Next Post

Организират Коледно карнавално бягане с награди

Коледно карнавално бягане с награди и брънч парти ще се проведе в навечерието на празниците – на 18–ти декември, (събота), на входа на Морската градина. Организатори на инициативата са дирекция „Спорт“ към Община Варна и сдружение iRun.     В 9.30 ч. ще бъдат раздадени стартовите номера на отборите, което ще […]

Subscribe US Now