Защо капачките на някои пластмасови бутилки са закрепени към тях

Няма нищо по-освежаващо от това в топъл ден да отвориш бутилка студено безалкохолно и да утолиш жаждата си. Напоследък обаче това удоволствие идва и с неприятно перване през носа заради капачката, която остава прикрепена към бутилката, докато пием.
Много потребители в ЕС се оплакват от този дребен, но незначителен факт. Оказва се обаче, че ще трябва да свикнат с него, защото след юли 2024 г. всички напитки в пластмасови бутилки до 3 л, които се продават в търговската мрежа, ще бъдат с такива капачки.
Дизайнът им е простичък – вместо да се маха напълно, капачката е прикрепена с тънка лента пластмаса към гърлото на бутилката. “Тази малка промяна има потенциала да окаже голямо въздействие, като така потребителите ще рециклират цялата бутилка и нито една капачка няма да остане незасегната”, коментира регионалният мениджър на Coca-Cola за Ирландия Агнес Филипи пред Euronews.
Именно това е целта на директивата на ЕС, обявена още през 2018 г. – да се намали пластмасовия боклук в Европа. Пластмасовите капачки са най-изхвърляният и попаднал в природата боклук на континента.
Директивата за пластмасовите капачки е само част от мерките за справянето с този проблем. Очаква се в следващите години да бъдат забранени найлоновите опаковки на свежи плодове и зеленчуци, тези на мини тоалетните принадлежности в хотелите, както и опаковките на храната в заведенията за бързо хранене.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Мария Бакалова рамо до рамо с идолите си - вълнуващи срещи с Деми Мур и Кейт Бланшет в Кан

“Стажантът” се превърна в едно от най-коментираните заглавия на кинофестивала в Кан, а Мария Бакалова – в една от най-обсъжданите актриси. След успеха на “Борат 2”, българката отново е в центъра на вниманието. А това внимание идва не само от всички фенове и зрители, а и от звезди, с които си […]

Subscribe US Now