16-годишният Ламин Ямал продължава да чупи рекорди на Евро 2024

Вчера, 9 юли, се изигра първият полуфинален мач от Евро 2024 и отборът на Испания продължи да доказва, че на фона на останалите конкуренти за титлата, желае и заслужава най-много победата.
Испанците успяха да обърнат отбора на Франция след ранния гол, който получиха, и запазиха преднината си до края на мача. Тази вечер пък ще разберат с кой измежду Англия и Нидерландия ще спорят на финала.
Но всички в Испания, а и не само, ще говорят и за Ламин Ямал. 16-годишният тинейджър отбеляза първия гол за родината си в мача, а той бе и първи за него на Евро 2024.
Голът на Ямал бе не само изключително красив, но и исторически. С него той влезе в историята на Европейските първенства като най-младият футболист, който се е разписвал в турнира. 
Ламин Ямал бе 16 години и 362 дни, когато вкара срещу Франция, и счупи досегашния рекорд, държан от швейцареца Йохан Фонлантен. На Евро 2004 Фонлантен бе на 18 години и 141 дни, когато се разписа във вратата на Франция.
Сред най-младите футболисти, вкарвали на Европейски първенства, са Уейн Руни на Евро 2004 (18 години и 237 дни), Ренато Санчес на Евро 2016 (18 години и 317 дни) и Драган Стойкович на Евро 1984 (19 години и 108 дни).
По всичко личи, че рекордът на Ламин Ямал скоро няма да бъде подобрен, имайки предвид, че никой не бе успял да го стори през последните 20 години. Испанският тинейджър вече подобри един рекорд на Евро 2024, а пред него има още едно постижение за преодоляване.
Ако Ямал вкара и на финала в неделя, то той ще се превърне в най-младия играч, вкарвал на финал. Към момента това постижение се държи от Пиетро Анастаси, който бе на 20 години и 64 дни, когато вкара за Италия срещу Югославия на Евро 1968.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

14 години по-късно - Шакира отново на сцената на футболен стадион

За цялата си дългогодишна кариера Шакира може да се похвали с редица значими постижения и достигането на ранга на суперзвезда. Но не си дава и миг почивка от музиката и продължава да създава парчета и да пее с голяма страст. През март колумбийката издаде своя 12-и студиен албум Las Mujeres […]

Subscribe US Now