Актрисите, които публично отрязаха косите си

На 16 септември 22-годишната Махса Амини умира, докато е задържана от полицията за неправилно носене на хиджаб. Официалната версия е, че момичето е починало от сърдечен удар, но разкази на очевидци казват, че тя е била пребита до смърт.
Случаят стана причина за нестихващи масови протести в Иран, които се разпростряха и по света.
Милиони жени по света се изправиха в подкрепа на правата на жените и елементарните свободи в ислямската република. Символичният жест на протестите е отрязването на косата и точно това направиха и над 50 френски актриси.
Те излязоха с петиция и видео, на което показват символичния си протест. Сред тях са най-големите звезди на френското кино – Жулиет Бинош, Изабел Юпер, Марийон Котияр, Мелани Лоран, Изабел Аджани, Шарлот Генсбур и майка й Джейн Бъркин, Шарлот Рамплинг.
“След смъртта на Махса на 16 септември иранците, водени от жените, протестират с риск за живота си. Тези хора искат достъп до елементарни свободи. Тези жени, тези мъже имат нужда от нашата подкрепа”, се казва в публикацията в Instagram, споделена от много от актрисите.
Видео кампанията в подкрепа на жените в Иран е последвана и отворено писмо, подписано от повече от 1000 човека от киноиндустрията на Франция, съобщават от IndieWire.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Дидо след "Фермата": Взех своя антидот! СНИМКИ

Деян Каменов или Дидо от D2, както го познават всички, спечели “Фермата” през 2018 г. и сбъдна дългогодишна своя мечта за собствено студио. Четири години по-късно “Фермата” отново е в центъра на събитията за него, защото той прекрачи за втори път прага на най-популярното стопанство у нас. Този път обаче, не […]

Subscribe US Now