Aвстрийското ски село, заклещено в грешната нация

В Алгойските Алпи има планина, която може би е най-абсурдната в цяла Европа. Нарича се Соргшрофен, висока е 1636 метра и е маркирана от кръст на върха, който стои над отвесна скала.
Образуван от рифов варовик, върхът се се извисява над село Юнгхолц в западния Тирол на Австрия. Макар че бледнее по значение спрямо други по-могъщи алпийски върхове, той вълнува ума на картографите по напълно необичайна причина.
Защото кръстът в горната част на върха – почти абстрактен елемент на всяка карта – отбелязва единствената географска точка, където се срещат тиролското село и останалата част от Австрия.
И почти невероятно, тази ивица свързваща земята е широка по-малко от един метър. Независимо от абсурда, това е абсолютно необходимо. Причината – Юнгхолц, с население от 302 души, е толкова австрийски, колкото Виена или Залцбург, въпреки че е заобиколен от Германия от всички страни, без пътна връзка с Австрия.
Единственият начин местните да стигнат до родното си австрийско селце е през Бавария. Юнгхолц е едно от местата по света, за което са чували доста малко хора, пишат от BBC.
Много често се срещат и туристи от най-близките германски градове Мюнхен и Щутгарт, които не са наясно с географската му сложност. В натоварен зимен ден около 3000 от тях пътуват до ексклава, за да се възползват от страхотните ски условия на Юнгхолц. Парадоксът, разбира се е, че повечето от тях смятат, че все още са в Германия.
Местните говорят на немски диалект и имат немски начин на мислене. Персоналът в заведенията и този за ски съоръженията е предимно от Германия, но въпреки това Юнгхолц е австрийски.
Животът в тиролското село обаче може да бъде много сложен и то не само заради странната му география. Повечето местни хора са родени в Германия (тъй като най-близката австрийска болница е твърде далеч), но всеки получава австрийски паспорт.
Основните им консумативи, като храна, напитки и неща от първа необходимост, също идват от Германия, но телефонът и интернетът са от Австрия. Те имат и два различни пощенски кода, а до 90-те години и два телефонни кода.
Местните ползват лекари и зъболекари в Германия, защото в Юнгхолц не разполагат с такива, а австрийските отново са им твърде далеч. В селото няма и средно училище. Затова имат споразумение с германците, което позволява на децата да ходят в немско училище, което е на разстояние от около 40 минути до Бавария.
Едно от последните предизвикателства на хората, живеещи в Юнгхолц, е свързано с пандемията и как Covid допълнително изолира ексклава от останалата част на Австрия. Освен че всички най-близки центрове за тестване и ваксинация са в Германия, е въведен и граничен контрол в края на селото от баварската държавна полиция, което означава, че жителите на практика са откъснати от външния свят.
Въпреки всички трудности, които местните имат обаче, те продължават да обичат Юнгхолц и да се радват, че са именно негови жители. Защото за тях то е не просто едно необичайно село, в което трябва да живеят при необичайни обстоятелства в необичайни времена, а истински дом, с който се гордеят.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Хилда Казасян издаде голяма тайна за себе си СНИМКИ

Семпла и откровена беше Хилда Казасян този уикенд и с голяма лекота говореше за всичко, през което е преминала до момента в живота си. Нетипично за жена, нямаше проблем да каже и за бръчките по лицето, и за смисъла от суетата. “Балансът между добрината и умността успях да го усетя […]

Subscribe US Now