Иска ли да влезе в политиката Грета Тунберг

Около Грета Тунберг новините напоследък затихнаха, но това далеч не означава, че светът е забравил за нея. Естествено, помним я и ние. Шведската тийнейджърка, която стана известна през 2018 г. след като напусна училище и вдъхнови международно движение за борба с изменението на климата.
Сега активистката се е захванала с нов проект, разбира се отново свързан с опазването на околната среда. Грета Тунберг създава книга с есета от десетки експерти, като съдържанието е насочено към всеки, загрижен за изменението на климата.
В интервюто си пред BBC тя споделя още, че необходимите промени “ще дойдат само ако има достатъчно обществен натиск отвън” и наблегна на това, че този ефект го създаваме всички хора заедно.
Мотивиращо звучат думите на Грета Тунберг, но самата тя си признава, че никога не е имала намерение да стане лице на глобално движение. За нея това би било твърде голяма отговорност. По думите на активистката надеждата за света да падне върху раменете на тийнейджъри като нея изобщо не е добър знак.
Вероятно е шведката в момента да намира собствените си занимания по работата върху новата книга за далеч по-интересни от обществените. В дните от 6 до 18 ноември в Египет се задава 27-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (Cop27), но Грета Тунберг няма да присъства.
“Не съм нужна там. Ще има и други хора, които ще присъстват, от най-засегнатите райони. И мисля, че техният глас там е по-важен”, обяснява тя за решението си.
А колкото до намерение за влизане в политиката, Грета Тунберг признава, че няма такова. Тя уточнява, че не иска да прави кариера в политиката, защото подобно занимание е просто “твърде токсично”.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Това ли е новото гадже на Били Айлиш

Често се говори за творчеството и външният вид на Били Айлиш. Рядко се случва името на певицата да бъде спрягано с някое момче. Преди време Айлиш беше романтично свързвана с рапъра Q (чието истинско име е Брандън Адамс). Тя говори за връзката им в своя документален филм за Apple TV+ […]