Да живее крал Фредерик Десети!

Стотици хора се събраха в Копенхаген в неделя, за да отпразнуват новия крал Фредерик Десети и да се сбогуват с кралица Маргрете – първият датски монарх от 900 години насам, абдикирал по собствено желание.
Точно в 15 ч. местно време вратите на балкона на двореца Кристиансборг се отвориха и Фредерик излезе, за да поздрави насъбралата се тълпа. Именно там датската министър-председателка Мете Фредериксен ге обяви за новия монарх и изказа благодарностите си към Маргрете.
След това и 55-годишният крал благодари за службата на майка си, както и за подкрепата на семейството си. Именно то излезе секунди след това до него на балкона: превърналият се в престолонаследник принц Кристиан, принцеса Изабела, близнаците Жозефине и Винсент, както и новата кралица Мери.
Фредерик автоматично стана крал половин час по-рано, когато в двореца в присъствието на Държавния съвет Маргрете подписа абдикацията си. Със сълзи на очи и думите: “Да живее кралят”, тя напусна Кристиансборг, пишат Guardian.
Смяната на монарха на Дания стана точно две седмици, след като кралица Маргрете, която е на чело на страната вече 52 години, обяви в новогодишното си обръщение към нацията, че смята да абдикира в полза на сина си Фредерик.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Това ли е новият мъж в живота на Дуа Липа

Не мина много време, откакто Дуа Липа и Роман Гаврас се разделиха и певицата очевидно вече има нов мъж до себе си. Според Page Six Дуа Лопа сега се среща с британския актьор Калъм Търнър. Изпълнителката и актьорът, който в момента участва в две големи холивудски продукции, бяха забелязани да танцуват […]

Subscribe US Now