Гласува ли кралското семейство

Днес, 9 юни, България и Европа гласува. Да даде гласа си е право и задължение на всеки гражданин на страната и Европейския съюз. Избори се задават и във Великобритания – те ще се състоят на 4 юли.
Има ли право да гласува и кралското семейство? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. По конституция монархът на Великобритания запазва неутралитет що се отнася до политиката. И докато Чарлз все още като принц на Уелс е изказвал отчасти някои свои политически позиции, след 8 септември 2022 г., когато стана крал, той остава неутрален.
По закон обаче няма директна забрана кралят или кралицата да гласуват. “Макар да не е забранено от закона, се смята за неконституционално монархът да упражни гласа си по време на избори”, пише на сайта на британския парламент.
Подобно на краля, и останалите членове на кралското семейство нямат забрана за гласуване, но е малко вероятно да видим принц Уилям или принцеса Беатрис в някоя от изборните секции във Великобритания на 4 юли.
Монархът обаче играе важна роля по отношение на правителството и парламента. В деня след изборите той се среща с политическия лидер, спечелил най-много гласове. Той открива всяка нова сесия на парламента, дава кралското си съгласие за закони и одобрява наредби последством Тайния си съвет, поясняват Hello.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Никол Шерцингер в безупречна форма край годеника си Том Еванс

Не е необходимо лятото да дойде, за да може всички последователи на Никол Шерцингер да се любуват на снимките й по бански. Тя редовно демонстрира апетитните си форми в плажно облекло, но какъв по-добър момент от юни за това? 45-годишната певица и жури в “Х Фактор” качи ново забавно видео […]

Subscribe US Now