Излезе комикс по романа „Под игото“

Admin

Комиксът „Под игото“ на Жак Наре (рисунки и адаптация) се издава във Франция като подлистник към вестник „Л’Юманите“ от октомври 1969 до март 1970 г. Орлин Неделчев успява да открие всичките 135 броя на вестника, да преведе текста от френски, ползвайки третото издание на романа.

„Така и така нашето издание е предназначено за българската публика, в голяма степен за българския ученик, та затова използвам в превода си конструкции и архаизми, които Вазов е използвал. Може би това ще спомогне на младия читател да залюби този текст и да посегне към големия том!“, споделя авторът.
Неделчев разказа, че начинанието му е срещнало много препятствия: „Стана трудно, в продължение на три години бяха непрестанни кореспонденции. Разбрах, че всъщност „Юманите“ не притежават рисунките. Художникът и съпругата му нямат преки наследници. Правата са оставени по европейското законодателство на разпореждане на министерството на културата на Франция“.
Въпреки това успява да се добере до тях и днес всички рисунки на „Под игото“ от септември 1969 г. до март 1970 г. са събрани на едно място.

Next Post

Видео: В Русия няма наши, няма ваши - глобиха дядо Коледа

Дядо Коледа в руския град Казан, чиято шейна бе теглена от “Мерцедес”, отнесе глоба от полицията, след като органите на реда го спряха за опасно шофиране. Нарушителят е 22-годишен, пише „РИА новости“. „В центъра на града беше забелязан автомобил, който тегли шейната с Дядо Коледа, докато той записва всичко това […]

Subscribe US Now