Как Зукърбърг планира да изпрати iPhone в историята

За никого не би трябвало да е тайна, че водещите технологични гиганти работят по технология, която ще има ефекти върху пазара и културата, подобни на тези, които имаше въвеждането на iPhone. 
Разбира се, става дума за метавселената и най-вече за устройствата, чрез които ще можем да участваме в нея, а именно AR/VR очилата, които се очертават като следващото голямо нещо в технологиите.
Марк Зукърбърг и неговата Meta са сред пионерите в тази област, а скорошна публикация на The Verge разкрива, че овладяването на метавселената е кауза, която Зук приема като лична битка. 
Според източници на The Verge Зукърбърг иска AR/VR очилата, които Meta готви, да изместят iPhone от прожекторите и да се превърнат в основен продукт в ерата на метавселената. 
Очевидно планът му е да пусне първите Meta очила на пазара през 2024 г., а през 2026 г. и през 2028 г. да се пуснат и следващи техни поколения. 
Първият модел, чието кодово име е Nazare, ще може да работи без връзка с телефон и ще предлага реалистични графики и цялостно AR преживяване. 
Идеята е очилата да се носят и извън дома и да имат “социално приемлив” дизайн, а теглото им ще е около 100 грама. 
При следващите версии на очилата е възможно Meta да комбинира джаджата и с устройството на Facebook, което може да чете мисли и да ги пренася в дигитална среда. 
То представлява гривна, която засича мускулните импулси в ръката ни, и ги предава като инструкции към хардуера, като по този начин можем да пишем съобщение или да сърфираме в интернет, без да докосваме екран, мишка или клавиатура. 
При втората и третата версия на очилата Meta планира да въведе и възможност за комуникиране с други хора чрез реалистични техни холограми в реално време, както и много, много други екстри, типични за научно-фантастичните светове. 
Планът на Зукърърг е доста смел и на теория има потенциала наистина да въведе революция в мобилните технологии, подобна на тази, която създаде iPhone. 
Нека не забравяме обаче, че Apple също готви AR/VR технологии от следващо поколение, които имат не по-малък потенциал да грабнат овациите. 
При всички положения следващите няколко години се очертават доста интересни и едно е ясно – навлизането на метавселената и прилежащите й джаджи ще накарат сегашните смартфони да изглеждат като тамагочита от миналия век. 

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Опасност във въздуха: Сигнал за бомба в самолета на Криско и Камбуров!

Почти трагично бе на път да завърши луксозния воаяж до Дубай на Криско и Мартин Камбуров. Вчера следобед самолетът, с който те се прибираха в София с още над 120 души кацна сред линейки, пожарни и жандармерия Заради съмнения за взривно вещество – на борда е бил свикан кризисният щаб […]

Subscribe US Now