Каква е реалната история на песента “Smoke On The Water” на Deep Purple

Милиони са хората по света, които могат да разпознаят песента “Smoke on the Water” по първите ноти – китарния риф, който Ричи Блекмор свири на своя Fender Stratocaster. Според списание New Musical Express това е и един от най-великите китарни рифове на всички времена.
Барабанистът на Deep Purple Иън Пейс твърди, че успехът му се дължи на невероятното съчетание между простота и удоволствие да бъде изсвирен. От своя страна Блекмор казва, че в рифа си е интерпретирал Симфония №5 на Лудвиг ван Бетовен. И ако музиката на парчето наистина е страхотна, то каква е тайната на текста на песетна.
Всъщност, в класиката на Deep Purple “Smoke on the Water” се пее за действителни събития, въпреки че историята често се възприема като чисто митична от незапознатите.
Песента е вдъхновена от истински пожар, който се случва на 4 декември 1971 г. в залата Montreux в Монтрьо, Швейцария. По това време Deep Purple са в района, за да записват албум.
Тогава на концерт на Франк Запа и Mothers of Invention избухва пожар заради изстреляна към тавана от човек в публиката факелна ракета. Залата бързо е обхваната от пламъци и целият комплекс е унищожен, пише Loudwire.
И репликата “Smoke on the water / A fire in the sky” е директна препратка към инцидента. Така песента “Smoke on the water” се превръща в една от най-емблематичните за Deep Purple, която продължава да е сред любимите на феновете и до днес. 

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Смърт в семейството на Деси Цонева, тя не е на себе си

Деси Цонева претърпя страшна загуба и се наложи да вземе тежко решение. А само няколко дни след това й се наложи да присъства на наградите от фондацията на баща й Димитър Цонев.  Внезапната загуба на член то семейството и споменът за баща й срина Деси Цонева, която от няколко нощи […]

Subscribe US Now