Какво се случва, когато ни ужили пчела

Единствените хора, които трябва да избягват и да се страхуват от пчелите, са онези, които са алергични към ефектите на отровата им.
За всички останали, пчелното ужилване, освен болезнено, всъщност е доста полезно.
Пчелната отрова е използвана като лек още в древен Египет, а днес науката вече знае, че тя може да помогне на тялото ни при различни видове неразположения и заболявания.
Мелитинът е един от основните токсини в пчелната отрова, който има противовъзпалителен ефект за човешкия организъм.
Той действа като манивела за производството на хистамин в тялото ни, който пък от своя страна има подсилващ ефект за имунната ни система.
Хистаминът е причината за сърбежа, подуването и почервеняването на тъканите около ужилването. 
Съществуват цяла шепа проучвания от различни части на света, които показват, че отровата от пчели предотвратява развитието на артрит и спомага за облекчаването на симптомите на това заболяване.
Изследване на университета в Оксфорд от 2005 г. пък свидетелства за това, че пчелната отрова има аналгетични свойства и може да служи като обезболяващо, ако се нанесе върху болезнена от тялото зона.
Някои научни доклади дори твърдят, че пчелните ужилвания могат да ударят рамо в битката с различни видове рак, акне, псориазис, херпес и дори да противодействат на човешкия имуннодефицитен вирус (ХИВ).

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Истории, звезди, тенденции

Вижте интересните истории на деня, новини за звездите, тенденции и идеи за свободното време. Източник: Lifestyle.bg

Subscribe US Now