Когато Кейт не е добре дошла

В края на миналата седмица принцът и принцесата на Уелс бяха на първото си официално посещение в Северна Ирландия. Вече дълги години мястото на монархията там е гореща тема, а настроения за отхвърлянето й не липсват.
Точно с подобно нещо се сблъска и Кейт Мидълтън.
Както обичайно, 40-годишната съпруга на принц Уилям беше посрещната възторжено от деца и възрастни. И, както обикновено, тя не спря да маха, да се здрависва и да казва по някои окуражителна дума на всеки, който я спре да говори.
Сред тълпата пред замъка Каригфъргюс в едноименния град обаче имаше не само доброжелатели. Дама в зелено протегна ръката си да поздрави принцесата, но думите й бяха: “Радвам се да се запозная с вас, но предпочитам да го бяхме направили в собствената ви страна.”
След това допълни: “Ирландия е на ирландците.” Северна Ирландия е част от Обединеното кралско, към което се включват още Англия, Шотландия и Уелс.
Сепаратистките настроения там обаче не стихват, като са най-яростни по време на така наречените The Troubles – конфликт от края на 70-те години на ХХ век до 1998 г., когато се подписва Белфасткото споразумение.
Конфликтът дава жертва и от кралското семейство – през 1979 г. чичото на принц Филип, лорд Манунтбатън е убит от членове на ИРА. Епизодът е добре показан в сериала The Crown. Колкото до отговорът на Кейт на жената, принцесата на Уелс просто й се усмихва и продължава да поздравява останалите хора.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Бийтълс както ги помним от преди 60 години

Че Бийтълс са сред най-големите звезди от музикалната сцена съмнение няма. И доказателствата за това са много. Като започнем от многобройните концерти, които са изнасяли по цял свят, та до книгите, писани за тях. Още за ранните години на групата можем да си припомним от редки снимки, които са били […]