Кой е най-дългият висящ мост в света

Турция е трансконтинентална страна, пресичаща Европа и Азия. Само около 3% от територията й е разположена в Тракия, а останалата част е в Анадола или Мала Азия. Естествена граница между двете части на държавата се създава от пролива Босфора на североизток от Мраморно море и пролива Дарданелите на югозапад.
Мостът Чанаккале 1915 e единственият, който се простира през пролива Дарданели и представлява значително инфраструктурно постижение.
Той свързва европейския и азиатския континент в рамките на Турция. И предлага бързо преминаване, като елиминира необходимостта от традиционно пътуване с ферибот, което обикновено отнема доста повече време – около час и половина.
Общата дължина на моста е 4.6 км, височината му е 334 м, а ширината му е 45 м. Разстоянието между първата и средната кула, както между средната и крайната кула е по 2023 м и е най-голямото сред всички подобни висящи мостове, което го прави най-дългият висящ мост в света. Предишният притежател на титлата “най-дълъг висящ мост” беше Акаши Кайкийо в Япония, който е само с 32 м по-къс.

“Турция изпревари Япония, която има най-дългия мост в света по отношение на средата на разстоянието, и зае първото място”, каза президентът Ердоган по време на откриването му през март 2022 г.
Изграждането на моста, който струва около 2.7 милиарда долара, отнема почти пет години и е построен както от турски, така и от южнокорейски компании за укрепване на връзките между двете нации. Това е единствената магистрала в Турция, която свързва Европа и Азия извън Истанбул, а самото пътуване отнема само шест минути.
Мостът свързва Гелиболу от европейската страна и Лапсеки от азиатската страна. Името му – Чанаккале 1915 г., препраща към голяма морска победа на Османската империя над британските сили по време на Първата световна война, когато британците се опитват да поемат контрола над пролива, пише IFL Science.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

16-годишната принцеса, която предизвика фурор

2024-а се оказа повратна за семейството на принц Фредерик и принцеса Мери. Датският престолонаследник и съпругата му внезапно се оказаха крал и кралица след абдикацията на майка му кралица Маргрете. Смяната се отрази и на децата им. Най-големият им син принц Кристиян, който е на 18, вече е престолонаследник. А […]

Subscribe US Now