Кои са “Малдивите на Европа”

Една от най-предпочитаните луксозни и екзотични дестинации в света – Малдивите, е архипелаг от 1190 коралови острова. И макар че всеки един от нас си мечтае поне веднъж в живота да ги посети, това е от една страна далечна, а от друга и доста скъпа дестинация, която не е по джоба на всеки. 
На един хвърлей от Гърция и Италия, Албания бързо се превръща в едно от най-горещите места за почивка в Европа. Все още относително девствена, тази балканска страна с население от 2.8 милиона души е една от най-евтините дестинации в Европа.
С ослепителни плажове, красиви пейзажи, еклектична кухня и приятелски настроени местни жители, Албания е подобна на Гърция – без тълпите и главоломно високите цени.
Перлите в короната на този адриатически рай са Лукова и Ксамил, два курорта на албанската Ривиера с плажове, които туристическата индустрия (и TikTok) приветстваха като “Малдивите на Европа”.
Като цяло популярността на Албанската Ривиера нараства, отчасти благодарение на статута й на бъдеща дестинация за музикални и уелнес фестивали. Но докато Ксамил набира популярност през последната година, Лукова остава все още доста неизследвано място от туристите.
Селото е на кратко пътуване с лодка от гръцкия остров Корфу и на по-малко от час път с кола от южното Blue Eye – красив планински извор, който е една от най-добрите атракции на Албания. Така че, ако се уморим да релаксираме край кристално чистата вода или да поглъщаме живата история на страната, няма да ни липсват неща за вършене.
Първо и най-важно, Лукова е плажен град, така че има смисъл морето да е една от най-добрите му атракции. Въпреки че е доста непокътнат (плажът Лукова има само 30 отзива в Tripadvisor), хората го харесват. Не е изненада: Лукова е един от малкото пясъчни плажове в тази част на Албания.

Въпреки че едно пътуване до Лукова е предимно за почивка, има и други неща за правене, като например разходки до съседните възвишения и до църквата Kisha e Shën e Premtes, която се намира на хълм малко извън селото.
Има няколко страхотни ресторанта в Лукова, както на плажа, така и в града. Един ресторант на плажа се намира на върха на стар бункер, построен от комунистите по време на Студената война – ключова част от историята на Албания.
High Beach Lukova е чудесно място за гледане на залеза от плажа, а Joni предлага красива гледка към Йонийско море. Там можем да получим пресни морски дарове или ястие с месо за малко над 20 лв., отбелязва Metro. В зависимост от това къде отиваме в Албания, има и доста по-евтини места за ядене, където да ни струва между 7 и 12 лв. Бирата също е евтина, струва около 4 лв. в заведение.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Защо принцеса Мери ще е кралица като никоя друга

Датската принцеса Маргрете успя да изненада всички, обявявайки абдикацията си от престола навръх Нова година. До официалното случване на рокадата в кралския двор на 14 януари остават броени дни, а вече всички погледи са вперени в новата двойка, която ще бъде начело на монархията – принц Фредерик и принцеса Мери. 51-годината […]

Subscribe US Now