Любимото лакомство за кучето, което всъщност му вреди

Фрактурите на зъбите при кучета, оказва се, са една от най-честите причини, заради които собствениците им ги водят при ветеринар. А и могат да бъдат доста болезнени, в зависимост от това колко тежко е нараняването. Според специалистите, болката е аналогична на зъбобола при човек.
Затова съветът на ветеринарните лекари е категорично да не даваме кокали и кости на домашните си любимци. Челюстите на кучетата имат невероятен капацитет за дъвчене – и ако кост или играчка не се поддава под тази сила, зъбите могат силно да се повредят или счупят. Още повече, че обикновено се засягат най-функционално важните зъби.
Фрактурите на зъбите могат да оголят кръвоносни съдове или нерви, което може да бъде неудобно и болезнено. Дори малки кости могат да разкъсат устата или храносмилателния тракт.
Подобни наранявания могат да накарат кучето да търка лицето си в мебели и да доведат до намален апетит и интерес към игра. Или пък може да започне да дъвче само от едната (незасегнатата) страна на устата си.
А ако нараняването доведе до инфекция, се стигна и до неприятен дъх, подуване в устата или признаци на цялостно заболяване. В такива случаи лечението е наложително, а в крайни случаи може да се стигне изваждане на зъба или животоспасяваща операция.
Фрактурите на зъбите са склонни да засягат по-често големите кучета, защото те са “силно дъвчащи”, според специалистите. Грижите за зъбите, като четкането, не могат да предотвратят счупването им, но пък могат да помогнат на собственика да забележи промените в устата на домашния си любимец.
Все пак, за да не лишаваме кучето от любимия му кокал, може да подбираме тези, които да му дадем. За целта е добре да използваме теста на ноктите – ако можем, натискайки с нокътя кост, да оставим вдлъбнатина, значи той е достатъчно мек за нашето куче, съветват от Huffpost.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Голямата и вълнуваща новина за Робърт Патинсън и половинката му

Робърт Патинсън и Суки Уотърхаус са от двойките, които не обичат да споделят кой знае колко за личния си живот и отношенията им. През 2020 г. стана ясно, че връзката им става по-сериозна, защото тогава двамата се сгодиха. А сега, три години по-късно, двамата очакват и първото си дете. Това сподели […]

Subscribe US Now