Най-красивите изоставени места на планетата

В изоставените места има нещо колкото мистично и плашещо, толкова и красиво.
И за да ни докажат точно това, от Conde Nast Traveler са подбрали цели 45 лишени от човешко присъствие кътчета на планетата. Ние обаче обръщаме внимание на най-забележителните сред тях и споделяме 10-те най-красиви според нас.
С гордост можем да отбележим, че в списъка ни попада и място в България, което е доста вероятно и да сме посещавали.
Тиандученг, Китай
Може и да прилича на снимка на постапокалиптичен Париж, но не е. Тиандученг е всъщност квартал в Китай, който е миниатюрно копие на френската столица. Амбициозният (но все още нереализиран) проект е построен през 2007 г. и съвсем очаквано, включени са и емблематичните за Париж Шан-з-Елизе и Айфеловата кула.
Улиците на китайския Париж обаче все още са пусти, въпреки 10-те хиляди, похарчени за издигането му. За да разкрие цялата си красота обаче, на мястото са му нужни и жители, разбира се.
Корабокруширалият кораб SS Ayrfield, Сидни, Австралия
В началото на XX век заливът Хоумбуш е бил индустриален кръстопът на Сидни, пълен с кораби, транспортиращи въглища и нефт. Това довежда до замърсяването на водите, но с този проблем австралийците се справят още през 2000 г.
Районът сега е напълно функциониращо жилищно предградие и в него все още могат да се видят белезите от индустриалното му минало. Впечатляващо красив е например корабокруширалият кораб SS Ayrfield. Той е ръждясал и изоставен, но пък за сметка на това като по чудо е целият обрасъл с мангрови дървета.
Кеникот, Аляска
Миньорският град се намира в националния парк Wrangell-St. Elias, на чиято територия са построени болница, пързалка за кънки, тенис корт, а дори и мандра.
Повечето от сградите обаче са изоставени от около 60 години, някои от които изглеждат сякаш всеки момент ще се разрушат. Въпреки това обаче в града има запазена красота. През 1998 г. националната паркова служба в Аляска придобива много от сградите и земите на Кеникот. Благодарение на това е изграден център за посетители, а залата за отдих там е на разположение за наемане за събития.
Колманскоп, Намибия
Поглеждайки как изглежда сега, едва ли бихме предположили, че през 1908 г. градът в Намибия е бил място за добив на диаманти. След като обаче жителите му откриват още диаманти в съседен южен район, Колманскоп постепенно се превръща в изоставен.
Сега къщите му са пълни с пясъци, но загадъчната красота на града е оценена от киноиндустрията и запечатана в сцените от няколко филма.
Остров Хашима, Япония
Някога Хашима е бил най-гъсто населеният остров в света. За съжаление сега обаче е напълно празен. Хората избират да се преместят на остров Нагасаки, веднага щом точно под него намират находище на въглища.
Любопитно е, че на Хашима са били построени жилищни комплекси специално за миньорите и работниците, но след изчерпването на ресурсите са си тръгнали, оставяйки един призрачен град от скали и бетон насред океана.
City Hall Subway, метрото в Ню Йорк, САЩ
Сводести тавани и полилеи на спирка на метрото? Да, в Ню Йорк това е възможно и дори е било осъществено, когато станция City Hall е открита през 1904 г. Тя е проектирана от Рафаел Гуаставино и до ден днешен се намира точно под кметството.
Вече не се използва обаче, тъй като по-късно се появява станцията на Бруклинския мост, която осигурява доста по-бързо пътуване. То е явно доста по-предпочитано сред пътниците. Затова сега станция City Hall е изоставена и може само за кратко да бъде видяна докато влакче на метрото от друга линия минава покрай нея.
Остров Дисепшън, Антарктика
Дисепшън е туристическа атракция в замръзналите острови на Антарктика, известен със своята изоставена китоловна и изследователска станция. Интересно е, че китоловната станция всъщност е изоставяна много пъти между 1931 и 1969 г. поради вулканични изригвания, оставяйки след себе си изхвърлените на брега лодки и ръждясали котли, които се виждат днес.
Изоставеното място може да бъде разгледано от желаещите туристи. Късметлиите сред тях пък могат да видят дори и пингвини.
Крако, Италия
Градчето е основано през VIII век и се издига на хълм в Италия. За историята му се знае, че в продължение на няколко века е преживявало тежки събития – земетресения, войни и чума. Това, което обаче окончателно принуждава жителите да се евакуират от Крако, е било свлачището от 1963 г.
За съжаление градчето вече постепенно се разпада, но все още е популярно място за посетители. От май до октомври дори се провеждат няколко годишни религиозни фестивала, а в останалото време от годината туристите могат да разгледат скалистите гледки и руините на Крако на спокойствие.
Плаж Вароша, Кипър
Вероятно е и да не сме чували, но кипърският плаж Вароша някога е бил популярна дестинация за знаменитости като Бриджит Бардо. Курортното градче обаче е било изоставено по време на турската инвазия в Кипър през 1974 г. и жителите му така и не се завръщат в него. Причината за това се крие в местоположението му. Крайбрежният курорт се намира само на три километра от буферната зона на ООН, която разделя гръцки и турски административни области.
Набързо евакуиран през 70-те, в гаражите на града все още стоят стари вече автомобили, а дрехи “красят” витрините на магазините.
Паметник Бузлуджа, България
Паметникът на Бузлуджа е построен към края на Студената война от българския комунистически режим, който се надява сградата да служи като виден и официален щаб на Българската комунистическа партия.
Сградата прилича на НЛО, а тогава атмосферата са я допълвали плакати на Ленин и Маркс, както и таванът с червена звезда. Сега обаче Бузлуджа е изоставена – затворена е още от 1989 г. насам.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Марта Вачкова в менопауза, призна през какъв ужас е преминала

Марта Вачкова е имала сериозни проблеми с приемането на факта, че годините летят, а тялото остарява. 63-годишната звезда не е смеела да признае дори пред себе си, че навлиза в менопауза. Това сподели наскоро самата тя в разговор за този период от живота си. „В перименопаузата не искаме да си […]