Ново 20 от Евровизия

На 14 май Украйна стана победител в музикалния конкурс Евровизия. Победата на Kalush Orchestrа обаче означава, че Украйна трябва да бъде домакин на следващото издание на Евровизия. По този повод президентът Володимир Зеленски каза, че страната “ще направи всичко възможно” да проведе финала през 2023 г. в “украински Мариупол” – “свободен, мирен и изграден отново”.

Оказва се обаче, че песенният конкурс през 2023 г. няма да се проведе в Украйна, както традицията повелява. Ето каква е и точната позиция на Европейския съюз за радио и телевизия.
Те обясняват, че след победата на Украйна в конкурса за песен на Евровизия през май проучват варианти за домакинство на конкурса следващата година с украинската обществена телевизия UA:PBC, която преди това организира събитието през 2005 г. и 2017 г.
Стана добре известна традиция победителят в Евровизия да бъде домакин на конкурса през следващата година, като покрива определени критерии, включително гарантиране на жизнеспособността на провеждането на събитието и спазването на безопасността на всички заинтересовани страни, включително обществеността.
Предвид продължаващата война след руската инвазия в тазгодишния победител – Украйна, ЕСРТ отделя време да проведе пълна оценка и проучване за осъществимост както с UA:PBC, така и със специалисти от трети страни, включително по въпросите на безопасността и сигурността.
Те уточняват, че конкурсът за песен на Евровизия е една от най-сложните телевизионни продукции в света. Хиляди работят и присъстват на събитието, като са необходими 12 месеца време за подготовка.
“След обективен анализ, управителния съвет на конкурса за песен на Евровизия, с дълбоко съжаление заключи, че предвид настоящите обстоятелства, гаранциите за сигурност и работа, необходими на телевизионния оператор да бъде домакин, организира и продуцира конкурса за песен на Евровизия съгласно правилата му, не могат да бъдат изпълнени от UA:PBC”, пишат на сайта си от ЕСРТ.
Европейски съюз за радио и телевизия не пропуска да благодари на UA:PBC за тяхното всеотдайно сътрудничество и ангажираност в проучването на всички сценарии през седмиците след победата на Kalush Orchestra на 14 май в Торино. Като признават, че споделят тъгата и разочарованието си, че конкурсът догодина не може да се проведе в Украйна.
ЕСРТ подкрепя UA:PBC след инвазията, като гарантира, че тази поддръжка ще продължи, за да може UA:PBC да поддържа незаменимата услуга, която предоставят на украинците.
В резултат на това решение, в съответствие с правилата и за да се гарантира непрекъснатостта на събитието, от Европейския съюз за радио и телевизия започват дискусии с BBC за потенциално домакинство на конкурса за песен на Евровизия 2023 в Обединеното кралство, които тази година завършиха втори с песента “Space Man” на Сам Райдър. 
“Пълното ни намерение е победата на Украйна да бъде отразена в предаванията следващата година. Това ще бъде приоритет за нас в нашите дискусии с евентуалните домакини”, категорични са от ЕСРТ.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Луиза Григорова бременна с второ? СНИМКА

Актрисата Луиза Григорова – Макариева май е бременна за втори път. Звездата от „Диви и щастливи” сподели кадър с женската част на „Поетите”, а „Уикенд” забеляза подозрителното коремче, което изпъква под роклята на бившата моделка. Фотосът предизвика въпроси дали красавицата не е в очакване на втора рожба. Луиза и мъжът […]