Община Варна пита правителството за товара на кораба “Vera Su”

Изпратих запитване до Министерството на околната среда и водите и до Министерството на транспорта във връзка с товара на кораба “Vera Su”, заяви днес пред журналисти Тодор Иванов, зам.-кмет по сигурността и екологията в Община Варна.

 

Корабът, който заседна на 20-ти септември в района на Яйлата и престоя там един месец, бе натоварен с 2800 тона урея (карбамид). На 3-ти ноември през нощта той бе преместен с помощта на влекачи от кораборемонтния завод „Одесос” във флотския „Арсенал Терем” във Варна. 

 

“Не разполагаме с никакви информация, нито за това къде се намира товарът в момента, нито при какви условия се съхранява и дали тези условия отговарят на изискванията на законодателството за опазване на околната среда”, коментира Тодор Иванов пред представители на медиите във Варна. Затова се очакват отговори на въпросите: Има ли в момента карбамид на борда на кораба „Vera Su”? Къде и как е депониран този товар на брега и при какви условия се съхранява? Какви са мерките за безопасност и отговаря за съхранението на товар? След като собственикът на кораба се отказва от плавателния съд и държавата се готви да придобие права върху него, каква ще е съдбата на товара?

 

Вярвам, че ще получим бързо информация по поставените въпроси, за да сме спокойни за съдбата на опасния товара, тъй като в общественото пространство вече се появяват информации, че той може да предизвика екологични проблеми, коментира Тодор Иванов пред журналисти.

Next Post

Разписание на автобусите от градския транспорт за Архангелова задушница

От общинската фирма „Градски транспорт“ информират гражданите, че във връзка с Архангелова / Голяма /задушница на 06.11.2021 /събота/ г. ще обслужва автобусни линии 40, 18, 118, 118 А и 55 със следното разписание: Линия 40 от жп гара – гробищен парк в с. Тополи:           06:45, […]