От раждането до еволюцията – 5 интересни факта за хеви метъла

Хеви метълът е музикален стил, който съществува от повече от 50 години и завладява милиони фенове по целия свят. Това е жанр, който е силно повлиян от някои от най-големите имена в рока, включително Black Sabbath, Led Zeppelin и Deep Purple. Хеви метълът е оказал трайно влияние върху историята на музиката и продължава да пленява фенове по целия свят, затова нека видим пет интересни факта, които подбират от Utopia за този тежък музикален жанр.
Раждането на хеви метъла
Докато много хора смятат, че Black Sabbath са създали хеви метъла, всъщност Deep Purple са тези, които измислят термина. Барабанистът на групата, Иън Пейс, описва музиката им като “Heavy Metal Thunder” в интервю и терминът остава. Black Sabbath по-късно го термина за своя дебютен албум, който се смята за първия хеви метъл албум.
Награда Society Genesis
Групата Metallica получава награда Society Genesis през 1996 г. за песента си “Until It Sleeps”, която повишава осведомеността за унищожаването на тропическите гори. Тази награда обикновено е запазена за лица и организации, които имат значителен принос за хуманното отношение към животните, но този път песента на Metallica е призната, заради екологичното си послание.
Възходът на американския хеви метъл
Докато хеви метълът произхожда от Обединеното кралство, жанрът наистина се развива в Америка през 80-те години с възхода на групи като Metallica, Slayer и Megadeth. Това американско хеви метъл движение, често наричано траш метъл, помага за за затвърждаването на мястото на жанра в историята на музиката.
Награди ARIA
Наградите ARIA са австралийски еквивалент на наградите Грами и много австралийски хеви метъл групи са признати за постиженията си в жанра. Групи като Parkway Drive, Karnivool, King Gizzard и the Lizard Wizard са печелили множество награди ARIA за своята хеви метъл музика.
Еволюцията на метъл поджанровете
Въпреки че хеви метълът е жанр сам по себе си, той също е породил много поджанрове през годините, включително дет метъл, блек метъл, метълкор, пауър метъл и други. Всеки от тези поджанрове има свой собствен уникален звук и стил и има безброй метъл групи, които феновете могат да открият и да им се наслаждават.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Напуска ли Холивуд Анджелина Джоли

Като една от най-известните холивудски актриси Анджелина Джоли винаги е била в центъра на общественото внимание, още откакто изгрява звездата ѝ. Когато обаче преди седем години тя и Брад Пит обявяват, че се развеждат, интересът към нея се засилва дори повече. Всъщност точно откакто стана ясно, че Анджелина Джоли преминава през […]

Subscribe US Now