Откъде идва лошата слава на петък 13-и

Чували ли сте за Даз Бекстър от Ню Йорк, който бил толкова уплашен от петък 13, че решил цял ден да не става от леглото и да изчака следващия ден под завивките? Така и не го дочакал, защото таванът над леглото му паднал и го убил на място. 
Но страхът за петък 13 определено не идва от Даз и датира  много от преди 1976 г., когато се случил въпросният инцидент с тавана в Ню Йорк.
Числото е виновно, не петъкът
Мнозина вярват, че петък 13 е по-скоро продукт на общото възприятие за числото 13, което не е обвързано с деня от седмицата. Негативното отношение към него идва най-вече от това, че 12 е повтарящ се от древни времена символ на цялосност, завършеност и пълнота – 12 месеца в годината, 12 олимпийски бога, 12 израелски народи и др.
От тук някои заключват, че 13 е символ на неблагополучие, разрушаване на завършеното един вид, и съответно носи нещастие. Въпреки това няма еднозначен отговор на въпроса защо петъкът се счита за лош ден в комбинация с числото 13.
Библейска символика

Някои вярват, че лошата слава на деня има библейски корени. Има дори историци, които твърдят, че на този ден Ева е отхапала от райския плод, както и че големият потоп е започнал пак на петък 13. 
Други спекулират, че денят е злополучен, защото на Тайната вечеря във Велики четвъртък присъствали тринадесет души (Юда седнал последен), след което Христос бил разпнат на следващия ден – петък. 
Съвременни проявления 
Ако изключим случката с Даз Бекстър, можем да проследим доста на пръв (и втори) поглед трагични съвременни събития, които са обвързани със злополучната дата. 
През 2010 г. 13-годишно момче е убито на място от гръмотевица, точно в 13:13 ч., точно на петък 13.
Доста известен е и инцидентът с чилийския самолет, който се разбива в Андите на 13 октомври през 1972 г. Пак петък.
Но една от най-известните случки на фаталната дата е обвързана със смъртта на великия рапър Тупак Шакур, който умира на петък 13 през септември 1996 г. – шест дни, след като е прострелян.
Най-близката във времето трагедия на кръстоската от тази дата и този ден от седмицата е нападението в Париж през ноември 2015 г., когато 130 души станаха жертви на терористичен атентат.
Въпрос на вяра
Ако човек реши да задълбае в символиката и в историята на петък 13, със сигурност ще намери повече от очакваното. Но както най-вероятно разбирате вече, няма конкретна причина да вярваме, че денят е прокълнат – всичко опира до личната вярата на човек. А ние вярваме в доброто и ви пожелаваме страхотен петък 13.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Дори и на 85 Джейн Фонда не се отказва

Ежедневието на Джейн Фонда не се е променило особено от 80-те години насам. Това признава самата актриса и гуру на домашните тренировки – която макар и вече на преклонните 85-години не спира всеки ден да прави своите упражнения. И дори и тежката диагноза, която ѝ бе поставена наскоро, не успява […]