Погребението на кралица Елизабет – какво знаем за него

Ден след смъртта на майка си кралица Елизабет, на 9 септември 2022 г. крал Чарлз III обяви период на траур в кралския двор, който ще продължи седем дни след погребението на кралицата. Датата на погребението беше съобщена преди ден – 19 септември.
Какво обаче ще се случи в дните, предшестващи погребението?
Днес ковчегът на кралицата беше пренесен от Балморал, където тя почина на 96-годишна възраст, в двореца Холиродхаус в Единбург, а след това в катедралата Сейнт Гилс, където поданиците й ще могат да се сбогуват с нея в Шотландия.
След това ковчегът ще бъде транспортиран до Лондон и Уестминстър Хол, където в продължение на около четири дни преди погребението всеки желаещ ще може да си вземе последно сбогом с Елизабет II.
От ВВС ни напомнят, че през 2002 г. на същото място над 200 хил. човека се сбогуваха с майката на Елизабет, известна като Кралицата-майка.
От Бъкингамския дворец се очаква да обяви датата на погребението на кралицата, което ще се състои в Уестминстърското абатство, само на метри от Уестминстър Хол. То е свързано с редица събития в живота й, като сватбата й с принц Филип през 1947 г. и коронацията й през 1953 г.
От Deadline коментират, че освен крал Чарлз III и членове на кралското семейство, в деня на погребението там се очакват държавните глави на много страни, а новият министър-председател на Великобритания Лиз Тръс трябва да прочете слово.
След церемонията в Уестминстърското абатство ковчегът на кралица Елизабет ще бъде пренесен в параклиса “Сейнт Джордж” в двореца Уиндзор, където тя ще бъде погребана до съпруга си. Принц Филип почина на 99-годишна възраст на 9 април миналата година.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Кас се подигра с iPhone 14 дъщерята на Стив Джобс

Преди няколко дни Apple представи серията iPhone 14, но мнозина побързаха да изразят недоволството си в интернет от липсата на реални иновации и промени в новите модели.  Основното оплакване сред потребителите е, че Apple е трябвало да направи по-значими промени в телефоните си, вместо да залага на идентичен дизайн и […]