Расистки скандал в Бъкингамския дворец

Една от първите големи самостоятелни прояви на Камила като кралица-консорт се състоя в началото на тази седмица. Тя събра на прием в Бъкингамския дворец кралски особи и дами от различни неправителствени организации по повод Международния ден за борба с насилието над жени и момичета.
Събитието обаче беше помрачено от скандал, разразил се часове след края му. Нгози Фулани, представителка на фондацията Sistah Space, която се бори с домашното насилие, публикува в Twitter разказа си за това как е била атакувана на база на цвета на кожата си по време на приема.
Тя казва, че една от приближените дами на кралицата-консорт – 83-годишната Сюзън Хюси, която също така е кръстница на принц Уилям, е дошла до нея да я разпитва от къде е.
“От коя част на Африка сте?”, е бил един от въпросите към Фулани, както и от каква националност е представителката на благотворителната организация. На това тя е отвърнала, че е британка и е родена във Великобритания. На което Хюси е продължавала да настоява, че иска да знае от коя част на Африка или Карибския регион идва Фулани. Пълният им разговор е в долната публикация.
На случката стават свидетели две други дами – Манду Рийт от партият Women’s Equality и друга чернокожа жена. Представители на принца на Уелс коментират случая като неприемлив и казват, че “расизмът няма място в обществото ни”. Бъкингамският дворец също побърза да осъди поведението на Хюси.
Самата тя е поднесла “искрените си извинения” за случилото се и е напуснала позицията си в Бъкингамския дворец. Според Фулани по-правилно би било тя бъде “образована” за това какво е приемливо поведение, а според Рийт случаят е показателен за “институционалния расизъм”, пишат от Guardian.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Ето в какъв дом живеят Златка и Карен ВИДЕО

Златка Райкова и новият й любим Карен живеят под общ покрив от няколко месеца. И както може да предположите – лукса е неразделна част от интериора на дома им. Наскоро в пост в профила си в социалната мрежа бившият тенисист показа в какъв дом се ширят, както и какво точно […]

Subscribe US Now