Руска компания представи програмата “Умен град”

Програмата “Умен град”, която съдържа комплекс от цифрови решения за управление на процесите в градския живот, бяха представени днес от представители на „Русатом – Инфраструктурни решения” пред зам.-кмета на Община Варна Коста Базитов и Деян Пейчев, експерт по информационни технологии и общински съветник в ОбС – Варна. В срещата участваха Алексей Голубаев, генерален директор „Цифрови платформи и решения за умен град“ към „Русатом – инфраструктурни решения“, Константин Артюшин – търговски представител на Руската федерация в България, генералният консул на РФ във Варна Владимир Климанов. Срещата се организира по предложение и с подкрепата на посланика на Руската федерация в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова.

Подходът на „Русатом” е в използване на методологията „Пестелив умен град” – LEAN SMART CITY. Това е технология на непрекъснати подобрения, създадена специално за потребностите на малките и средни градове, с прилагане на съвременни дигитални инструменти за събиране и анализ на данни. Те са свързани с метеорологично наблюдение, работа на битови съоръжения, електрозахранване на сгради, движение на транспорта, режим на светофарите, култура, здравеопазване и други. Цялата информация се акумулира в единна платформа, а обработката на данните позволява да се повиши значително ефективността на работа чрез вземане на по-точни стратегически решения и активното участие на гражданите, обясни Алексей Голубаев. Зам.-кметът Коста Базитов посочи от своя страна, че е впечатлен от програмата, която дава големи възможности за бързи управленски решения в различни сфери на обществения живот, което изисква по-задълбочено запознаване с разработката. Уточнено бе, че цялостната платформа се състои от модули, които могат да се интегрират поетапно, в зависимост от предпочитанията на ползвателите.

 

Next Post

Представят книга на фотографа Гаро Кешишян

Книгата „От упор“ на фотографа Гаро Кешишян ще бъде представена на 31-ви октомври, неделя, 18 ч., в Градска художествена галерия “Борис Георгиев”. Тя е подготвена и отпечатана с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Община Варна. Събитието ще се проведе при спазване на всички актуални противоепидемични мерки и ще бъдат […]