С какво Грета Тунберг успя да вбеси Израел

Израелските военни нападнаха словестно шведската активистка за климата Грета Тунберг, след като тя публикува съобщение в подкрепа на палестинците. Тунберг каза, че “светът трябва да говори и да призове за незабавно прекратяване на огъня, справедливост и свобода за палестинците и всички засегнати цивилни”, докато войната Израел-Хамас ескалира и заплашва да се превърне в регионален конфликт.
Тунберг също сподели в профила си в Instagram публикация от базиран в Германия пропалестински акаунт Palestine Speaks, който казва, че в Газа се случва “геноцид”.
Palestine Speaks споделя подробности за своето “възмущение срещу геноцида в Газа и репресивния държавен терор на много западни държави срещу всеки, който проявява и действа в солидарност с палестинците”. В отговор Арие Шаруз Шаликар, говорител на израелската армия, казва пред Politico: “Който се идентифицира с Грета по някакъв начин в бъдеще, според мен е поддръжник на тероризма”. Той добавя: “Тъй като Грета показва солидарност с Газа, без да казва нито дума за кланетата на израелци, показва, че тя всъщност не е в полза на палестинците. Тя помита терора на палестинци или Хамас и Ислямски джихад под масата, сякаш не съществуват.”
Арие Шаруз Шаликар по-късно се извини за забележките си относно поддръжниците на Тунберг и каза: “Говорих от дълбоко чувство на болка и думите ми не отразяват личните ми възгледи или тези на Израелските отбранителни сили”.
Самата Тунберг също излезе с актуализирано изявление. “Разбира се, ние сме против всякакъв вид дискриминация и осъждаме антисемитизма във всички форми. Това не подлежи на обсъждане”, са точните ѝ думи.
Екстремистите на Хамас предизвикаха най-сериозното военно избухване от десетилетия, след като започнаха насилствена атака срещу израелските общности по-рано този месец, убивайки повече от хиляда души и изстрелвайки ракети по големи градове, включително Тел Авив и Йерусалим. Оттогава Израел отвърна с безмилостна бомбардировка в ивицата Газа, докато се опитва да унищожи Хамас. Пропалестински протести избухнаха в цяла Европа, като правителствата, включително тези във Франция и Германия, се стремят да предприемат репресии.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

След 45 години брак - и Мерил Стрийп вече е свободна жена

Бракът между Мерил Стрийп и Дон Гъмър често е сочен като един от най-устойчивите в Холивуд. Затова когато наскоро стана ясно, че двойката е разделена от цели шест години, мнозина се зачудиха за решението им. Въпреки раздялата на 30 септември 74-годишната носителка на Оскар и 76-годишният скулптор отпразнуваха 45-ата годишнина […]

Subscribe US Now