Силвия Аздреева на крачка от смъртта

Силвия Аздреева е не само първата българка, направила последователно изкачване на Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м), но и първата жена от България, успяла да стигне до върха на втория по височина и един от най-трудните за изкачване осемхилядници – К2.
Родната алпинистка успя да пребори К2 в Пакистан на 27 юли. Това съобщиха тогава самите организатори на експедицията, но до момента нямаше никаква информация за изкачването от самта Силвия. Петричанката използва социалните мрежи, за да сподели с последователите си за огромните трудности, които е имала при щурмуването на К2.
“Думите са малко, за да опишат какво преживяваш, за да стигнеш до втория по височина и най-смъртоносен връх в света. 23 часа от лагер 3 (7350 м) до върха (8611 м) и обратно в лагер 3. Изключително стръмен и техничен, но най-вече опасен-по време на щурма бях свидетел на пет лавини точно до нас, а едната падна върху нас на качване под Bottleneck”, пише Силвия Аздреева.
Тя продължава с думите, че за щастие никой не е пострадал и са успели да се изкопаят изпод лавината, но ужасът, който остава и мисълта дали да продължи, или да се върне, са неописуеми.
“Човек загина пред очите ми – в единия момент беше жив, а на връщане трябваше да прескочим трупа му на ледения ръб, по който минаваме. Не, на К2 няма кой да те спаси толкова бързо, трябва да чакаш с дни. Няма да споменавам с подробности останалите мъртви тела по пътя. Опашка от алпинисти, много от които толкова бавни, че ги изчаквахме с часове, както и мнозината, които се отказаха и се върнаха”, пише още родната алпинистка.
Тя пояснява, че и самото връщане е било кошмарно, отнело им три дни, е е било изключително трудно, заради ураганни ветрове, нулева видимост, снеговалежи и нови инциденти. 
“Да, страхувах се за живота си. Тази планина не е за всеки, тя не допуска всеки. К2 е с много тежък характер. Да, може би рискувах, но нима всеки ден от нашия живот не е риск? Поне да го живеем запомнящо се. Първото изкачване от българска жена – този връх е за всички българи и най-вече за всички български жени, защото ние също го можем”, завършва Силвия Аздреева, която не пропуска да благодари за подкрепата на своето семейство и приятели. 
Първият българин на К2 е зоологът Боян Петров – през 2014 г., а пет години по-късно там стъпва и адвокатът Стефан Стефанов. Така Силвия става третият българин и първата жена от родината ни, успели да го постигнат. Близо 200 души правят опит през последните дни да изкачат втория по височина връх на планетата – К2, който е и един от най-техничните от 14-те осемхилядници. До момента е съобщено само за около 80 успели.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Cardi B направи това, което мнозина преди нея не посмяха

От няколко месеца наблюдаваме една тревожна тенденция, свързана с поведението на фенове по време на концерти. Учудващо за мнозина, изпълнителите често са замеряни и уцелвани с предмети именно от фенове по време на концерт. Хари Стайлс, който тъкмо завърши турнето си Love on Tour, бе уцелен в окото с бонбон […]

Subscribe US Now