Стив Балмър – бившият изпълнителен директор на Microsoft, който вече е по-богат от Бил Гейтс

Когато Стив Балмър се присъединява към Microsoft, той няма нито един дял от компанията. Сега обаче може да се похвали, че е по-богат от самия основател на компанията – Бил Гейтс.
68-годишният бивш главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър вече официално е шестият най-богат човек в света, с нетно състояние от 157 милиарда долара. Така, той е вече е по-богат и от много известни технологични предприемачи, включително съоснователя на Google Сергей Брин, основателя на Oracle Лари Елисън и изпълнителния директор на Dell Technologies Майкъл Дел.
Това е и първият път, в който нетното богатство на Стив Балмър надминава това на Бил Гейтс и e един от малкото случаи в историята, когато служител става по-богат от основателя на компанията, в която е работил. Освен това няма как да не споменем, че Балмър е единственият човек с нетно богатство от 100 милиарда долара или повече, който е направил парите си като служител, а не като основател.
Неговото нетно състояние се е увеличило при покачването на акциите на Microsoft, които напоследък бележат доста висок ръст. Акциите на компанията всъщност представляват около 90% от нетното му богатство, както уточняват от Bloomberg. От Fobres пък напомнят, че Стив Балмър напуска Microsoft през 2014 г. с около 4% дял на стойност 22.5 милиарда долара. Но планът му е да държи акциите си в дългосрочен план.
Междувременно Бил Гейтс пък диверсифицира портфолиото си през годините и се отдалечи от компанията, която основа, като половината от неговите притежания вече се управляват чрез частната инвестиционна компания Cascade Investment. Даренията на Гейтс обаче също са фактор.
Към 2023 г. заедно с бившата му съпруга Мелинда Френч Гейтс са дарили 59.5 милиарда долара на общата си фондация, превръщайки я в една от най-големите благотворителни фондации в света. През 2010 г. двамата създадоха и Giving Pledge заедно с инвеститора Уорън Бъфет и обещаха да раздадат по-голямата част от богатството си.
Стив Балмър от своя страна може и вече да е задминал по богатство бившия си шеф Бил Гейтс, но когато се присъединява като 30-ия служител на Microsoft през 1980 г., той няма нито една акция. След обучението си в Stanford Business School той всъщност работи нещо като личен асистент на Бил Гейтс, пише Fortune.
Тъй като обаче целта на компанията е да се разраства бързо по това време, Бил Гейтс и съдружника му Пол Алън дават на Стив Балмър 10% от ръста на печалбата, която генерира, в допълнение към годишната му заплата от 50 000 долара. Този ход се оказва ключов за Балмър. В последствие тримата предоговарят сделки помежду си, но след това се отдалечават един от друг.
” Microsoft беше нещото, което наистина ни обвързваше. Започнахме като приятели, но след това наистина се заплетохме около Microsoft. Откакто ме няма, наистина се отклонихме малко”, споделя Стив Балмър пред Bloomberg Television в свое интервю от 2016 г.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Истина ли е новината, че съпругата на Володимир Зеленски си е купила Bugatti Tourbillion

Съвсем наскоро Bugatti представи последния си модел Tourbillion, за който каквото и да бъде казано – ще е малко. Цената му от над 4 милиона долара говори достатъчно. Около новия модел обаче се развихри една интересна бъркотия. Френският сайт Verite Cachee е излязъл със статия, в която твърди, че Олена Зеленска, съпругата […]

Subscribe US Now