Тайните на най-големия замък в света

Когато говорим за замъци, сигурно първо се сещаме за Бъкингамския дворец – една от най-популярните туристически дестинации в света и дом на британския монарх. Но в света има един двойно по-голям замък, който е и най-големият в света – замъкът Малборк, познат още като Орденсбург Мариенбург. Намира се в град Мариенбург в Полша и е построен от Тевтонския орден.
Този замък е практически цяло малко кралство. Простира се на площ от над пет декара и е пример за характерното за Средновековието укрепление. Неслучайно попада и в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Строителството на замъка започва още през 1820 г. и отнема цели 132 години заради внушителните си размери. Използвани са над 30 милиона тухли, което е впечатляващо число и днес, а за времето си е истинско архитектурно постижение, от което се черпи вдъхновение и за много последващи строежи в други държави.
Между двата пръстена от отбранителни стени са построени три укрепени замъка, няколкостотин къщи, зърнохранилища и други постройки, отделени с ровове и кули. Като в истинска страна на чудесата, където е помислено за всичко. И този комплекс се превръща в основно убежище на представителите на Тевтонския орден (основно религиозно движение в Източна Европа през късното Средновековие) за цели 150 години.
Първият от трите построени замъка е Високият замък, който е централният бастион. През следващите десетилетия обектът се “разширява значително” с добавянето на Средния замък и Долния замък. Крепостните стени са изградени така, че в тях да може да се съхраняват достатъчно провизии за 400 души за цели две години напред в случай на война.
На обширната територия са живеели над 3000 рицари и обикновени хора, които са имали лесен достъп и контрол над търговските кораби, пристигащи от Балтийско море. През 1457 г. Орденсбург Мариенбург е превзет от полската армия по време на Тринадесетгодишната война.
След това става дом на полските крале, но след няколко нашествия на немски войски правителството започва да го стопанисва от 1800 г. А през 1960 г. започва усилена реставрация заради щетите по време на двете световни войни.
Днес замъкът е изцяло реставриран и функционира като музей. Всяка година е посещаван от над 300 хиляди туристи от десетки страни. Една от забележителностите е лятната трапезария, в която са се случвали много важни срещи и церемонии през Средновековието. В залите могат да се разгледат и над 2000 експоната, включително оръжия и неолитно и съвременно изкуство, пише Daily Mail.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Другото лице на Уилям и Кейт

Принц Уилям и Кейт Мидълтън са не просто една от най-харесваните светски двойки – те са пример за подражание на мнозина. Както заради любовта помежду им, така и заради отдадеността към монархията, но и подари факта, че отглеждат и възпитават повече от успешно трите си деца. Бъдещите крал и кралица на Великобритания могат да […]

Subscribe US Now