Умират ли пчелите, след като ни ужилят

Вероятно сме чували, че след като ни ужили пчела, тя умира. А може би и сме се питали дали в това твърдение има истина или пък е просто мит. Отговор имат учените. Оказва се обаче, той не е еднозначен.
Изследователите разкриват, че някои пчели умират след като жилят, но други пък – не. И следва обяснението.
Някои видове пчели няма как да оцелеят след като ужилят човек или друг бозайник, заради анатомията на жилото си.
При медоносните пчели например, то е остро, лесно се захваща за човешка кожа и след ужилване се откъсва от тялото на пчелата.
Но когато жилят други насекоми, успяват да измъкнат жилото си и да запазят тялото си цяло. Кожната обвивка на насекомите е по-тънка в сравнение с кожата на хора и бозайници и затова жилото няма как да се захване стабилно.
“Когато медоносната пчела отлети, след като е ужилила човек, тя вече е останала без жило, тъй като то се е откъснало от тялото ѝ. Останало е в кожата на човека”, уточняват учените.
А тялото на пчелата е така устроено, че в точно в долната част, която се отделя, са разположени червата. Без вътрешните си органи обаче, пчелата няма как да остане жива повече от няколко часа.
За съжаление, точно медоносните пчели, които са така ценни за оцеляването на човечеството, умират след като ни ужилят.
На ако ни ужили друг вид пчела, която има заоблено жило, тя ще оцелее. То е по-трудно за захващане към човешка кожа и заради това пчелата ще успее да го измъкне лесно. Ще запази тялото си цяло и ще може да използва жилото си многократно, пише LiveScience.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Ето я Михаела Филева след баня - гола и мокра СНИМКА 18+

Певицата Михаела Филева тотално изплиска капаците с последното си стори, на което се появи полугола, излязла тъкмо от банята.  Все още мократа и гореща Михаела побърза да сподели с последователите си важна новина и съвсем забрави как изглежда и че това ще предизвика сериозна дискусия.  Михаела се включи на стори […]

Subscribe US Now