Защо Хю Грант се споразумя с The Sun за “огромна сума пари”

За никого не е тайна, че Хю Грант от доста време насам води война с голяма част от медиите във Великобритания. Последно актьорът обвини притежаваното от Рупърт Мърдок таблоидно издание The Sun в хакване на телефони, незаконно събиране на информация, подслушване на стационарни телефони, подслушване на телефона му и грабеж на апартамента и офиса му.
Делото му трябваше да бъде разгледано във Върховния съд на Лондон през януари 2025 г., заедно с тези на други високопоставени личности, включително принц Хари, но актьорът каза, че е уредил иск във висш съд срещу издателя на The Sun за “огромна сума”.
Решението му да уреди иска е значителен удар върху по-мащабното общо дело срещу The Sun, в което Грант, Хари и други бяха обвинили в незаконно използване на медицински досиета. Ищците твърдят също, че ключови фигури са излъгали и са унищожили доказателства, свързани със случая. Актьорът беше завел дело срещу News Group Newspapers (NGN) само по отношение на The Sun, след като преди това уреди иск с издателя през 2012 г., свързан с вече несъществуващото издание News of the World.
Миналия месец адвокатите на Хари настояваха, че Мърдок си е “затворил очите” за обширното прикриване на неправомерни действия в неговите вестници, твърдейки, че 93-годишният милиардер ръководи “култура на безнаказаност” във News Group Newspapers (NGN). В тридневно изслушване преди процеса, насрочен за януари 2025 г., Хари, Грант и други поискаха разрешение от съдията да променят подробностите по делото си срещу NGN, включително твърдения, че е имало прикриване от страна на висши ръководители, припомня BBC.
Върховният съд в Лондон имаше изслушване в сряда, 17 април, във връзка с 42 неуредени иска срещу издателя, някои от които трябва да бъдат изслушани на процес през януари 2025 г. Пишейки в X в сряда, Грант каза, че е бил принуден да приеме споразумение или да се изправи пред правна сметка от 10 милиона британски лири.
Строгите правила относно разноските в гражданските съдебни спорове означават, че ако Грант не се беше споразумял и беше спечелил делото, неговите съдебни разходи можеха далеч да надхвърлят присъдените му обезщетения. При граждански дела, ако обезщетението за вреди, присъдено на успешен ищец, е по-малко от сумата за уреждане, предложена от ответника, може да се наложи ищецът да заплати съдебните разноски на всички страни.
Загубата на делото може да направи ищеца отговорен за огромни щети и разходи. Грант казва, че The Sun му е предложил “огромна сума пари”, за да остави въпроса извън съда. “Не исках да приема тези пари или да се уреждам. Бих искал да видя всички обвинения, които те отричат, доказани в съда”, казва той. “Но правилата около гражданското съдебно дело означават, че ако пристъпя към съдебен процес и съдът ми присъди обезщетение, което е дори едно пени по-малко от предложението за споразумение, ще трябва да платя съдебните разноски и на двете страни”, споделя още Грант,
Актьорът продължава с думите: “Моите адвокати настояват, че точно това най-вероятно ще се случи тук. Адвокатите на Рупърт Мърдок са много влиятелни. Така че дори и всяко обвинение да бъде доказано в съда, пак ще бъда отговорен за разноски от около 10 милиона британски лири. Срамувам от тази развръзка, но нямах друг избор.”
Грант добавя, че парите, които е получил от NGN, издателя на Sun и вече несъществуващия NewsoftheWorld, ще бъдат “преназначени” за кампания за реформа на медиите и издания като HackedOff, за да помогнат за финансирането на “общата кампания за изобличаване на най-лошото ексцесии на нашата преса, собственост на олигарси”.
Грант е трън в очите на притежаваната от Мърдок империя повече от десетилетие, откакто Guardian разкрива за скандала с телефонни хакери, довел до затварянето на NewsoftheWorld през 2011 г. Звездата от “НотингХил” изиграва важна роля по време на разследването на Leveson относно стандартите в медиите и е публичното лице на кампанията HackedOff, откакто стартира в разгара на скандала.
“Парите на Мърдок за разплащане смърдят и аз отказвам да позволя това да са тайни пари”, споделя още Грант. “Прекарах по-голямата част от 12 години в борба за свободна медия, която не изкривява истината, не злоупотребява с обикновени членове на обществото или не държи избрани депутати за откуп в преследване на личната печалба и политическа власт на вестникарските барони”, заключва актьорът.
TheSun плати висока цена в резултат на последиците от скандала с телефонни хакери. Медията загуби 66 милиона паунда миналата година, отчасти поради високите разходи за плащане на щети на жертвите на незаконно събиране на информация. Компанията-майка на Sun плати 51.6 милиона британски лири разходи, свързани със скандала през 2023 г.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Маги Джанаварова вече е в лятно настроение

Още в началото на миналата година разбрахме, че Маги Джанаварова ще става майка. Щастливата новина тя сподели с видео в Instagram, в което бе събрала едни от най-щастливите си моменти за изминалата тогава 2022 г., а в описанието към него благодари за прекрасното си семейство и приятели, и всичко, което […]

Subscribe US Now