Защо не бива да спим голи в горещините

Ето че летните горещини ни застигнаха още съвсем в началото на сезона и както всяка година по това време вече ни става все по-трудно да заспиваме.
Разбира се, климатикът е най-верният ни другар в топлото време, но не е препоръчително да го оставяме да работи през цялата нощ, освен ако не искаме да се събудим схванати или с настинка. Вероятно сме опитвали и всички останали начини да се разхладим през нощта – от широкото отваряне на прозорците, до спането без чаршафи или дори… изцяло без бельо.
Оказва се обаче, че дори и в най-големите горещини не е препоръчително да спим голи. Когато нямаме никакви дрехи върху себе си през нощта, цялата пот, която тялото ни отделя, се натрупва върху него. А когато все пак носим лека пижама, тя попива потта ни и по този начин тялото ни може да диша и да се охлажда. Не бива да забравяме също, че така или иначе телесната ни температура спада през нощта, след като заспим.
Други начини, с които можем да си осигурим по-добър сън през горещините, е като подготвим и стаята си предварително. Би ни помогнало да поддържаме по-ниска температура като дръпнем завесите или затворим щорите няколко часа преди да си легнем, за да не влиза слънчева светлина. Ако в спалнята е по-топло, отколкото навън, може и да отворим всички прозорци, преди да си легнем.
Спалното бельо също е от значение, като то, подобно на пижамата, е добре да е от лека материя, например памук. Не е излишно до нас винаги да има и завивка, която да придърпаме към себе си.
Също така помага и взимането на душ около половин час преди лягане. Не бива обаче да се обливаме с ледено студена вода, а по-скоро с хладка или дори топла, тъй като така ще намалим основната си телесна температура и ще си помогнем за по-качествен и дълбок сън, пише Cosmopolitan.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Катрин Шварценегер и Крис Прат ще стават родители за трети път

Катрин Шварценегер и Крис Прат разширяват семейството си с бързи темпове. След като двамата се ожениха през юни 2019 г., им се родиха и две деца. По-голямата им дъщеря – Лила Мария е вече на три години, а по-малката – Елоиз Кристина, е на две. Очевидно обаче Катрин Шварценегер и Крис […]

Subscribe US Now