Защо отмениха присъдата на Харви Уейнстейн за изнасилване и сексуално насилие

Престъпленията на Харви Уейнстейн излязоха наяве в разгара на движението #MeToo. Тогава жертви на сексуално насилие от цял свят, включително Холивуд, започнаха да споделят своите лични истории за травматизиращите си преживявания в социалните мрежи.
Десетки знаменитости са говорили за непристойното и престъпно поведение на холивудския продуцент. Сред тях са Салма Хайек, Лупита Нионг’о и Райън Гослинг. По информация на USA Today общо 87 души са отправили обвинения към него.
През февруари 2020 г. Харви Уейнстейн бе признат за виновен в извършването на престъпни сексуални деяния, както и изнасилване. Случаите са от 2006 г. и 2013 г. Последва присъда за лишаване от свобода за период от 23 години.
През 2022 г. обаче 72-годишният холивудски продуцент се сблъска с нови обвинения в сексуални престъпления в Калифорния. През декември същата година той отново бе осъден, но в отделен процес за три случая, касаещи сексуални посегателства и изнасилване, извършени през 2013 г. Решението на съда в Лос Анджелис добави още 16 години затвор за Харви Уейнстейн.
Сега обаче става ясно, че присъдата на Харви Уейнстейн от 2020 г. е отменена. Причината за това е позицията на адвоката му Артър Айдала, който е заявил, че продуцента не е получил справедлив процес.
Защитата на Уейнстейн уточнява, че съдията Джеймс Бърк е позволил на три жени да свидетелстват, въпреки че обвиненията им не са били включени в делото. Според адвоката това означава, че решенията на съдията спомагат за осъждането на личността на Уейнстейн, вместо да се разглеждат конкретните обвинения.
Към момента няма информация дали Харви Уейнстейн ще бъде изправен пред друг процес, но засега остава зад решетките заради присъдите си от 2022 г., пише People.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Българската компания, с която Григор Димитров ще си партнира

Днес Григор Димитров започва участието си в тенис турнира Mutua Madrid Open, който се провежда в Мадрид, Испания. Най-добрият български тенисист ще се изправи срещу Якуб Меншик от Чехия в опит да продължи със силните си игри и изяви от началото на годината. Часове преди началото на участието му в Mutua Madrid […]

Subscribe US Now