10 от най-умните породи кучета

Приемането на нов член на семейството никога не минава без сериозно обмисляне. А когато става въпрос за избор на такъв, който е космат, на четири крака е и лае, има толкова много неща, които трябва да вземем предвид. Първо, трябва да решим дали искаме младо кученце или възрастен сладур. След това, разбира се, идва размерът.
Търсим ли малко куче, което да пасне на нашия начин на живот в апартамента, пухкаво средно голямо куче, с което да се гушкаме, или голямо куче, което наистина е нежен гигант. Има и други фактори, на които също трябва да обърнем внимание: цялостното здраве на кучето, поддръжката и цената му, ако решим да купуваме. И ако за нас е изключително важно да имаме кученце-компаньон, което бързо ще възприеме командите ни, със сигурност трябва да се спрем на някое от по-интелигентните породи.
Затова от Good Housekeeping съставят списък с 20-те най-умни породи кучета, от които ние се спираме на първите 10 в него. Изданието съставя класацията си на базата на опита на психолога Стенли Корен, който описва няколко от тези породи като най-интелигентните в книгата си The Intelligence of Dogs.
Четиво, което издържа изпитанието на времето като забележителна литература по темата. Според Корен интелигентността на кучето може да се разпознае по способността му да изпълнява специализирани задачи, нивото му на подчинение, както и общата му работна интелигентност. С неговите данни, заедно с друга информация от популярни сайтове за домашни любимци, се получават следните резултати. 
10. Австралийско овчарско куче
Австралийска овчарка е средна порода куче, която въпреки наименованието си, произлиза от САЩ. Те са чифтосани с Австралийско Келпи и Дългокосместо коли. Селектирани са на територията на САЩ, като в днешно време те са квалифицирани сред най-умните породи кучета в света.
9. Ротвайлер
Кучетата ротвайлер са големи и компактни, известни със своята плътна черна козина с ясно очертани ръждиви петна. Те са силни и мощни кучета. За своя размер ротвайлерите са много пъргави и могат да тичат и скачат с лекота. Ако се погрижим да обучаваме и упражняваме старателно своето кученце, ще имаме насреща любящ, лоялен и много умен приятел.
8. Папийон
Папийон е дребна порода кучета, която произлиза от Франция, но е много популярна още в Англия, Италия и Дания. Множество картини показват, че тези декоративни палета са били третирани като компаньони още преди седем века. То е пъргаво, енергично, добронамерено, но и много умно кученце, което с подходящо обучение разкрива страхотен потенциал.
7. Лабрадор
Лабрадорите обичат да угаждат, независимо дали служат като кучета водачи, кучета за откриване на наркотици или просто домашни любимци. Американците пък ги превърнаха в най-популярната порода в страната за цели 27 години подред.
6. Шетландска овчарка
Макар да изглежда като умалено копие на дългокосместото Коли, Шетландската овчарка е не само негов наследник. Смята се, че породата е оформена през XVIII век, в следствие на кръстоски между Кинг Чарлз шпаньол, Гренландски шпиц и някои скандинавски шпицове с овчарски кучета от типа на Колито. Шелтитата са много сензитивни и интелигентни кучета, което прави обучението им удоволствие както за животното, така и за стопанина му.
5. Доберман
Доберманът е красиво куче, което е перфектен пазач, но в същото време е много социално животно. Доберманът е много умен и веднага разбира какво се изисква от него. Въпреки това обаче той може да прояви инат и в такива случаи към него не трябва да се проявява агресия, защото той може изобщо да откаже по-нататъшно сътрудничество или да започне да проявява агресия спрямо стопанина си. 
4. Голдън ретрийвър
Голдън ретривърът е класическо семейно куче, подходящо за компаньон на съвсем малки деца. Той е верен приятел, а когато се наложи и защитник на семейството, с което живее. Голдън ретривърът лесно се поддава на обучение. Затова представителите на тази порода често се използват за водачи на незрящи хора и помагат на деца с аутизъм. Голдън ретривърът е много умно куче. То е в състояние да извади от водата давещ се човек, без да е получило специална команда за това.
3. Немска овчарка
Немските овчарки с удоволствие служат като полицейски кучета, кучета-гледачи, кучета за медицинска помощ и кучета-терапевти, така че не е изненадващо, че постоянното подчинение е стандартна черта за тази толкова умна порода.
2. Пудел
Пуделът е една от най-известните породи кучета. Те често участват в различни състезания и имат изключително дълга история. Те са били предпочитан домашен любимец във френския кралски двор особено по времето на Луи XVI. В наши дни хората обичат пуделите не само заради техните хипоалергенни качества. Сладурите с къдрава козина също вземат сребърния медал за работна интелигентност в проучването на Корен. 
1. Бордър коли
Бордър коли е средна към голяма по размер порода и е популярна с това, че е провъзгласена за най-интелигентната порода кучета. Повечето бордър коли кучета са в състояние да научат нова команда за по-малко от пет повторения и да я следват поне 95% от времето.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Секси коледните провокации на Пейдж Ванзант

От няколко години вече Пейдж Ванзант реши да направи рязък завой в кариерата си вместо да се концентрира върху ММА реши да заложи на OnlyFans. Говори се, че Ванзант обмисля да се завърне към ММА, но все още не е сигурно дали това ще се случи. Докато чакаме повече подробности […]

Subscribe US Now