25 години от смъртта на принцеса Даяна

На 31 август се навършват точно 35 години от трагичната смърт на принцеса Даяна. На тази дата през 1997 г. тя загина при автомобилна катастрофа край Париж, в която почина и тогавашния й партньор Доди ал Файед, както и шофьорът на автомобила. Даяна беше на 36.
“Има много малко моменти в историята, които можем да сравним с този”, коментира биографката на кралица Елизабет Ингрид Сюърд пред списание People.
Последният му брой е посветен на Даяна Спенсър и начинът, по който смъртта й се отразява на почитателите й, британската монархия, най-близките й, както и свързаните с нея хора. Ето някои от тях.
Кралица Елизабет
През 1997 г. за пореден път по време на царуването си кралицата е разкритикувана за липсата на реакция след трагична новина, каквато е и тази за смъртта на Даяна. Чак на 5 септември тя прави телевизионно обръщение към нацията в качеството си на “ваша кралица” и на баба. Според Сюърд Елизабет е наясно с голямото влияние на покойната принцеса в обществото.
Принц Чарлз
Според биографа на Даяна принц Чарлз “вечно ще е преследван от смъртта й” въпреки по-нататъшния си живот. “Както Хенри VIII е помнен с шестте си жени, така и принц Чарлз ще бъде помнен с първата си жена”, казва Андрю Мортън.
Принц Уилям
Той е 15-годишен, когато губи майка си. Според поданиците на короната сега 40-годишният Уилям в най-голяма степен е въплъщение на наследството на майка си. Той е поел много от каузите, за които тя милееше, и е отдаден баща на трите си деца. Преместването на цялото му семейство от Лондон в Уиндзор съответства на желанието на Даяна децата й да имат възможно най-нормално детство.
Принц Хари
Хари е 12-годишен, когато трябва да върви зад ковчега на майка си по време на погребалната процесия – нещо, което той по-късно критикува като решение.
“Никое дете не бива да бъде молено да прави това при каквито и да е обстоятелства”, казва той в интервю за Newsweek през 2017 г.
Чарлз Спенсър
Братът на Даяна заклейми кралското семейство, както и медиите, за отношението към нея. Наскоро той призова за полицейско разследване на методите, които журналистът Мартин Башир използва за прословутото си интервю с нея.
Камила, херцогинята на Корнуол
За много хора Камила и дългогодишната й връзка с Чарлз преди, по време на и след края на брака му с Даяна, е причина за нещастията на покойната принцеса. През 2005 г. Камила се омъжва за Чарлз, а кралица Елизабет открито заявява, че един ден Камила ще бъде кралица-консорт.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Не сте очаквали от Гала да си признае нещо подобно СНИМКИ

Когато Гала е толкова откровена за самата себе си, няма как да не провокира коментари от страна на последователите си в социалните мрежи, които стават все по-многобройни. Тв водещата наскоро разкри нещо много любопитно, което със сигурност никой не е очаквал да чуе. “Мечтаех да съм цветарка, не съм амбициозна […]