32 бебета са родени по общинската инвитро програма през 2021 година

32 бебета, 17 момичета и 15 момчета, заченати инвитро, са родени през 2021 година по общинската програма за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. От началото на програмата, което е през 2015 г. досега са проплакали общо 112 бебета.

 

Със средства, предвидени от бюджета на Община Варна, се финансират двойки с репродуктивни проблеми, както следва: до 2 000 лева за изследвания и манипулации, които не се финансират от ЦАР. /Център за асистирана репродукция/; до 2 000 лева за изследвания, манипулации и/или инвитро процедура със собствен генетичен материал; до 3 500 лева за изследвания, манипулации и инвитро процедури по донорска програма.

 

Двойките, желаещи да кандидатстват, подават документите (искане, декларация, мед. документация) на гише №13 в Община Варна. Процедурата по подаване на документи е значително облекчена, като част от документите се проверяват по служебен път.

 

Образци на документите за кандидатстване са публикувани на сайта на Община Варна, откъдето могат да бъдат изтеглени (Община Варна – Дирекции и дейности – Здравеопазване – https://varna.bg/bg/323).

 

Дирекция „Здравеопазване“ предлага възможност за консултации на двойки, желаещи да кандидатстват за финансиране на дейности по асистирана репродукция, след предварително записване на телефон: 052/820-239.

Next Post

Готови са техническия паспорт и енергийното обследване на къщата на Антон Новак в Морската градина

Готов е техническият паспорт и е извършено енергийното обследване на къщата на създателя на Морската градина във Варна Антон Новак. Това са част от стъпките, предприети от общинската администрация за реконструкция и основен ремонт на сградата, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. С техническият паспорт са […]