Историческото постижение на една азиатска актриса

Отне 59 години на Мишел Йео да получи първата си главна роля в холивудски филм. 95 години пък бяха нужни на Академията за филмово изкуство и наука на САЩ, за да признае жена, която се идентифицира като азиатка, в категорията си за най-добра актриса.
На 24 януари, актрисата, родена в Малайзия, която стана филмова звезда първо в Хонг Конг и после на световната сцена, получи очаквана номинация за Оскар за ролята си във филма Everything Everywhere All at Once.
Това е първото подобно признание в кариерата на вече 60-годишната актриса, известна в Щатите с поддържащите (но все пак много успешни) роли във филми като “Тигър и дракон”, “Винаги ще има утре”, “Луди богаташки”. Но за Академията постижението е дори още по-значимо.
“Отне много време. Но мисля, че това постижение далеч не касае само мен”, казва Йео пред The Hollywood Reporter след обявяването на номинациите, говорейки за факта, че е първата азиатка, номинирана в категорията за най-добра актриса. “В настоящия момент, постоянно, през цялото време азиатците се приближават до мен и казват: “Ти можеш, правиш го за нас.” Защото през цялото това време те не са били разпознати, не са били чути.”
Исторически погледнато, категорията за най-добра актриса на Оскарите е доминирана от бели актриси, като статуквото рядко е било разчупвано от представителки на останалите три раси. Хали Бери пък е и единственият победител – преди повече от 20 години за “Балът на чудовищата”.
През годините едва дузина чернокожи жени са били номинирани за най-добра актриса, като първата сред тях е Дороти Дендридж през 1955 г. През 1999 г. Фернанда Монтенегро е първата (от общо четири) латиноамериканки, получили номинации в категорията. В това число влизат и Кейша Касъл-Хюз през 2004 г. и Ялица Апарисио през 2019 г.
До днес обаче нито една жена, идентифицираща себе си като азиатка (най-голямата расова група на планетата), не е била призната за най-добра актриса от наградите на Академията. Според някои архиви Мерл Оберон (1936 г.) всъщност е първата номинирана за най-добра актриса от Азия. Тя обаче не се признава за такава и дори крие произхода си, тъй като майка й има корени от Шри Ланка.
И въпреки че преди настоящата номинация на Мишел Йео номинираната Салма Хайек и победителите Шер и Натали Портман имат претенции за известно западноазиатско наследство (съответно Ливан, Армения и Израел/Русия), никоя от трите не се е идентифицирала като азиатка, както с гордост прави Йео.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Смъртта на Ан Хейш - през очите и разказа на сина и бившия й съпруг

Измина близо половин година от внезапната смърт на холивудската актриса Ан Хейш. През август актрисата загина от наранявания, следствие на тежка катастрофа. И въпреки известните съмнения тогава, че инцидентът е следствие от употребата на наркотици, това така и не бе потвърдено, а до днес не ясно какво точно е довело […]